Hoppa till huvudinnehåll

KHL hånar CHL och vill utvidga till nya länder – Tallinn får ett MHL-lag dit KHL-Jokerit skickar spelare

Gennadij Timtjenko, Pavel Datsiuk, Roman Rotenberg och Alexander Medvedev på scenen på hockeylaget SKA:s försäsongstillställning.
Gennadij Timtjenko, Pavel Datsiuk, Roman Rotenberg och Alexander Medvedev på scenen på hockeylaget SKA:s försäsongstillställning. Gennadij Timtjenko, Pavel Datsiuk, Roman Rotenberg och Alexander Medvedev på scenen på hockeylaget SKA:s försäsongstillställning. Bild: KHL-Marketing / All Over Press Gennadij Timtjenko,Pavel Datsiuk,Roman Rotenberg,Alexander Medvedev

Då KHL:s elfte säsong inleds är det fortfarande stor omsättning på lagen. Efter att Jugra och Lada kastat in handduken spelar 25 lag i ligan, men de kan bli fler och komma från nya KHL-länder. Estland och Tallinn kommer att få ett nytt hockeylag som ska samarbeta med Jokerit. Det estniska laget debuterar i ryska MHL om ett år.

Det estniska laget ska spela i den ryska juniorligan MHL. Den ska inte förväxlas med VHL som är något av en farmarliga till KHL.

– De fick inte ordning på alla papper i tid så vi bestämde att vi skjuter upp det med ett år, säger Alexej Morozov som fungerar som MHL-direktör till Championat.

KHL-klubben Jokerit kommer att skicka en del av sina spelare till Estland.

– Laget från Tallinn kommer att agera självständigt, men Jokerit kommer att sluta ett samarbetsavtal med laget och skicka spelare dit. Finländarna har bekräftat att de kommer att samarbeta med den nya klubben, säger Morozov.

KHL expanderar?

Alexander Medvedev som är tidigare KHL-ordförande och sitter i ligans ledningsgrupp vill se nya KHL-lag från nya KHL-länder.

– Jokerit har varit ett bevis på att den finska ligan rullar på även utan en klubb. Finländarna kände sig förolämpade av Jokerits flytt och hindrade laget från att delta i CHL.

Medvedev syftar på den europeiska klubblagsturneringen Champions Hockey League där inga KHL-lag deltar.

– Men var är CHL nu? Vem bryr sig om den ligan, frågar han sig i Rsports intervju.

– Vi är intresserade av en tysk, schweizisk och svensk klubb i KHL.

För höga löner

Gennadij Timtjenko, som sitter i ledningen för såväl KHL som SKA Sankt Petersburg, har enligt Sport-Express sin egen syn på en expansion.

– Förmodligen kommer det att dyka upp nya utländska klubbar, nu förhandlar vi med fransmännen. Förhandlingarna är redan på en konkret nivå.

– I framtiden skulle vi vilja ha med tyskar eftersom de är på uppgång. Jag skulle också vilja ha med Österrike. Potentiellt även Schweiz, säger Timtjenko.

Roman Rotenberg, Gennadi Timtshenko ja Vladimir Putin ottavat itsestään selfie-kuvaa.
Roman Rotenberg och Gennadij Timtjenko sägs stå Vladimir Putin nära. Roman Rotenberg, Gennadi Timtshenko ja Vladimir Putin ottavat itsestään selfie-kuvaa. Bild: EPA / ALEXEY NIKOLSKY Vladimir Putin,Gennadij Timtjenko,Roman Rotenberg

Timtjenko är även ägare i Arena Events som äger arenan i Böle och 49 procent av Jokerit. På fyra KHL-säsonger har Jokerit gjort en förlust på närmare 50 miljoner euro.

Han säger att KHL behöver agera för att göra ligan hälsosammare. Lönekostnaderna och den brokiga skaran lag är två stora utmaningar.

– Vi kommer både att reducera lönekostnaderna och antalet lag. Tyvärr uppfyller inte alla lag våra krav.

Världens största hockeyarena?

Timtjenko har även planer på att bygga världens största hockeyarena i Sankt Petersburg med plats för 22 400 åskådare. I NHL är Montreals hemmaarena störst, den rymmer 21 288 ögonpar.

Ryssland vill arrangera hockey-VM ett år efter Finland, våren 2023, och då skulle Timtjenko vilja se arenan stå klar.

Är det möjligt att fylla arenan?

– Kanske inte under hela säsongen men nog i slutspelet.