Hoppa till huvudinnehåll

Landskampen intresserar fortfarande och ska ge ett bra slut på säsongen: ”Vi har revansch att utkräva”

Löpare i Sverigekampen
Löpare i Sverigekampen Bild: HENRIK ISAKSSON/IBL/IBL friidrott,Finnkampen,sverigekampen

Det är viktigt att lyckas, för hela laget och för friidrotten i Finland, säger träningschefen Jorma Kemppainen inför helgens landskamp mot Sverige. Enligt Kemppainen har det inte varit svårt att få ihop laget till landskampen – de finländska friidrottarna vill tävla mot Sverige.

Finland och Sverige går in i årets landskamp i Tammerfors med totalt motsatta förutsättningarna. Sverige har ett lyckat EM i bagaget och ett landslag i harmoni medan det i Finland har höjts kritiska röster mot förbundsledningen på grund av utebliven framgång och bristande kommunikation.

I helgen gäller det att försöka rädda lite av den här säsongen i landskampen mot grannarna i väst.

– Det är viktigt att lyckas, för hela laget och för friidrotten i Finland. Samtliga idrottare vill avsluta på ett bra sätt och nu finns chansen, säger träningschefen Jorma Kemppainen inför Sverigekampen till Yle.

Jorma Kemppainen.
Jorma Kemppainen. Jorma Kemppainen. Bild: Lehtikuva Jorma Kemppainen

Sverige bäst de senaste åren

De svenska herrarna har vunnit de sex senaste landskamperna och på damsidan är dominansen nästan lika stor med fyra segrar på sex år.

– På herrsidan har de senaste landskamperna i Finland har varit rätt så jämna och senast avgjorde det riktigt i slutet. Alla grenar och poäng är viktiga, vi har revansch att utkräva. Vi hoppas att alla gör säsongens bästa resultat i helgen.

– På damsidan förväntar jag mig en riktigt jämn landskamp. Jag tror att det kommer att avgöras först sent på lördagskvällen och vi har alla chanser att vinna, säger Kemppainen.

Få bortfall den här gången

Finlands trupp som presenterades tidigare i dag är enligt Kemppainen en bra blandning mellan nykomlingar och rutinerade idrottare.

Skador och sjukdomar har gjort att viktiga kort som David Söderberg, Tero Pitkämäki, Camilla Richardsson och Anne-Mari Hyryläinen saknas i årets trupp.

– Det finns alltid idrottare som faller bort, i år tycker jag faktiskt att det är ovanligt få som inte är med, säger Kemppainen.

Tero Pitkämäki, EM 2016.
Tero Pitkämäki är skadad och tävlar inte den här gången. Tero Pitkämäki, EM 2016. Bild: SUL-arkiv Tero Pitkämäki

Landskampen intresserar fortfarande

Landskampen mellan Finland och Sverige avgjordes för första gången 1925 och är den äldsta friidrottslandskampen i världen. I början var den endast öppen för herrar men sedan 1953 har både damer och herrar tävlat varje år.

I början var rivaliteten mellan länderna stor men på senare tid har landskampen tappat i status men enligt Kemppainen är vilja att tävla bland de finländska idrottarna fortfarande stor.

– Landskampen är viktig och jag har den senaste veckan dagligen fått meddelanden av idrottare som vill vara med. För två år sedan var Ratinastadion fullsatt och landskampen intresserar även publiken och medierna. Landskampen har en viktig ställning i den finländska idrotten, säger han.

Läs mera:

Oliver Helander.

18 SFI:are tävlar i landskampen mot Sverige – här är hela truppen

Oliver Helander, Sandra Eriksson och Kristian Bäck är tre av totalt 18 SFI:are som kommer att tävla i friidrottslandskampen mot Sverige inkommande veckoslut. Sverige har vunnit de två senaste landskamperna både på herr- och damsidan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport