Hoppa till huvudinnehåll

Micke Björklund levde på mat gjord på östnyländska råvaror i en vecka

Matias Jungar och Micke Björklund håller om varandra.
Micke Björklund och Matias Jungar åkte regionen runt och fick njuta av goda måltider. Matias Jungar och Micke Björklund håller om varandra. Bild: Yle/ Mikael Crawford Michael Björklund,Matias Jungar,närmat i östnyland

I projektet Närmat är utmaningen att leva på enbart närproducerat i fem dagar. Här kan du läsa om hur det gick för Micke Björklund och Matias Jungar på deras matresa i Östnyland.

Dag 1: Måndag Micke äter kantareller, gör speltgröt och plockar vattenmelon

Den första dagen är helt vegetarisk. Den börjar med en gröt på speltflingor. Sen blir det både kantarellstuvning i Ernestas och vattenmelonsplockning på Vessö innan kvällen avrundas med rotfrukter hos familjen Lindberg i Box.

Micke Björklund och Matias Jungar vid en vägskylt som det står Vessö på.
Micke Björklund och Matias Jungar vid en vägskylt som det står Vessö på. Bild: Yle/ Sam Stäuber Michael Björklund,Matias Jungar,Vessö,Vessölandet,närmat i östnyland

Dag 2: Tisdag Micke besöker en chilientusiast, träffar kor och gör en orgie i bönor

Under tisdagen träffar Micke och Matias ett par med passion för chili, Märtha Vesterback och Bernt Olin i Sannäs.

Tre män står och tittar på en chilifrukt.
I Bernt Olins växthus. Tre män står och tittar på en chilifrukt. Bild: Yle/ Sam Stäuber Michael Björklund,Matias Jungar,bernt olin

Kaffeabstinensen börjar kännas av och killarna efterlyser kaffesurrogat. En annan grej som de efterlyst är Borgåsnäckor, och det levererar Marit Lindqvist under kvällen.

Dag 3: Onsdag Micke jagar förrymda snäckor, steker vaktel och åker till Pellinge

Micke vaknar av ett skrik! Det är Matias som ropar att snäckorna har rymt. Onsdagsmorgonen börjar med snigeljakt.

Micke Björklund plockar snäckor från en soffa.
Micke Björklund plockar snäckor från en soffa. Bild: Yle/ Sam Stäuber Michael Björklund,snäckor,Fläcklundsnäcka,närmat i östnyland

Det blir vilt på ett helt annat sätt då killarna besöker Borgby viltfågelfarm.

Dag 4: Torsdag Micke dricker "kaffe", vittjar nät och ger sig ut på emmeråkern

Micke får sitt kaffe till slut. Eller, ja, kaffe och kaffe. Snarare lite riven svamp. Men det är ju också gott.

På torsdagen ger sig killarna också ut på havet. De vittjar nät tillsammans med Jörgen Kellgren och får nöjet att äta riktigt nyfångad abborre. Från nät till tallrik på mindre än en timme. Det är närproducerad mat det!

Dag 5: Fredag Micke äter Borgåsnäckor och bjuder på fest i Runebergsparken

Till frukost blir det Borgåsnäckor. Kanske inte den mest konventionella frukostmaten, men våra Närmatshjältar klagar inte.

Dagen, och veckan, avslutas med en östnyländsk matfest i Runebergsparken.

Ett stort tack till alla som var med, som bidrog med råvaror, som kom på festen och som öppnade sina hem!

Vi fick ta emot många tips om fina råvaror. Vi hade tyvärr inte möjlighet att besöka alla, fastän vi gärna hade velat det.

- Nu har vi visat vad som finns, nu är det bara att ta för sig, säger Matias Jungar.

- Östnyland har verkligen levererat och jag hoppas bli lika väl mottagen nästa gång jag kommer. Det har varit berikande, säger Micke Björklund.

En del av Mickes recept från veckan hittar du här: Svenska Yles receptsamling

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland