Hoppa till huvudinnehåll

Olycksbussen i Kuopio körde 100 kilometer i timmen

Bussolyckan i Kuopio.
Bussolyckan i Kuopio. Bild: Lehtikuva Kuopio,Bussolycka

Den buss som i fredags störtade ner från en bro i Kuopio höll alltför hög hastighet. Enligt Olycksutredningscentralen ska busschauffören ha kört 100 kilometer i timmen då olyckan inträffade.

Sakari Lauriala som är kommunikationschef på Olycksutredningscentralen säger att den farten passar på en motorväg men inte i en korsning. I korsningar brukar hastigheterna sjunka mellan 0 och 30 km/h, konstaterar Lauriala.

Passagerarna hade under bussresan upprepade gånger bett chauffören sakta ner. Man hade också hört sig för om chauffören var för trött för att köra.

Den tekniska utredningen av bussen och olycksplatsen slutfördes i helgen. Olycksutredningscentralen ska nu granska ergonomiska faktorer som kan ha påverkat chaufförens sätt att köra, bland annat avståndet till pedalerna.

Bromsarna i skick

Till en början misstänkte myndigheterna att bussens bromsar inte fungerade, men det visade sig snart att både däcken och bromsarna var i gott skick.

Chauffören var erfaren. Enligt bussbolaget Kemin liikenne hade han kört buss i tiotals år.

Utvecklingschef Mikko Västilä på Trafiksäkerhetsverket Trafi säger att bussens färdskrivare kan avslöja viktiga detaljer då olycksorsaken utreds.

Bland annat registrerar färdskrivaren bussens hastighet. Den avslöjar inte om busschaufförer kört ovarsamt men om farten varierat mycket kan man dra vissa slutsatser, säger Västilä.

Fyra människor omkom och ett flertal skadades då bussen störtade ner på ett järnvägsspår, efter att ha krockat med fem bilar före det.

Tre av de skadade får fortfarande intensivvård.

De 20 passagerarna var från Kalix i norra Sverige och de var på väg till en badinrättning i Kuopio.

Artikeln uppdaterades klockan 11:30 med Trafis uttalande.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes