Hoppa till huvudinnehåll

Rinne och Rask bland de tio bästa målvakterna i NHL – förra årets etta får bara hedersomnämnande

Tuukka Rask och Pekka Rinne
Tuukka Rask och Pekka Rinne är bland de tio bästa målvakterna i NHL enligt NHL Network. Tuukka Rask och Pekka Rinne Bild: All Over Press ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Pekka Rinne,Tuukka Rask

Pekka Rinne och Tuukka Rask finns med på listan då NHL Network rankar de tio bästa målvakterna i NHL. Sergej Bobrovskij toppar listan medan Carey Price som var etta förra året inte finns med bland topp-tio.

NHL Network fortsätter att ranka de bästa spelarna på varje position i NHL och nu har turen kommit till målvakterna. Kanalen har plockat fram de tio bästa målvakterna i ligan och hela sex av dessa fanns inte med på förra årets lista.

Bland de tio bästa målvakterna i ligan finns två finländare: Pekka Rinne och Tuukka Rask.

Pekka Rinne som vann Vezina Trophy förra säsongen finns på sjunde plats – en förbättring med tre placeringar jämfört med förra året.

– På ett område utmärker han sig väldigt mycket jämfört med de andra målvakterna och det är hans spel med pucken. Han är en bra skridskoåkare vilket gör att han kan lämna målet och plocka upp puckarna.

– De beslut som han gör men pucken är viktiga för att hjälpa backarna att ta sig ur den egna zonen. Han är också bra med plockhandsken, en av de bästa i hela ligan, säger experten Brian Boucher som själv varit NHL-målvakt i tretton säsonger.

Pekka Rinne sträcker armen i luften
Pekka Rinne. Pekka Rinne sträcker armen i luften Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire ishockey,NHL,Pekka Rinne

Rask bidrar med stabilitet

Ett pinnhål bakom Rinne finns Tuukka Rask som är ny på listan jämfört med förra året. Rask hade en räddningsprocent på 92,3 förra säsongen och spelade 21 raka matcher mellan november och februari där Boston tog poäng.

– Han bidrar med stabilitet kväll efter kväll. Han har vunnit mer än 30 matcher under fem raka säsonger, det kan man inte kritisera. Om han vinner de viktigaste matcherna kan man diskutera.

– I början av karriären var han väldigt hetlevrad och det kunde störa honom, det har han blivit bättre på de senaste åren. Han kommer att utmanas av Jaroslav Halak den här säsongen och det är bra för honom, säger Boucher.

Mark Stone gör mål på Tuukka Rask.
Tuukka Rask. Mark Stone gör mål på Tuukka Rask. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Mark Stone,Tuukka Rask

Bobrovskij etta – hedersomnämnande för Price

Förra årets etta Carey Price finns inte med på årets lista och får endast ett hedersomnämnande. Årets toppas av Sergej Bobrovskij från Columbus Blue Jackets. Bakom Bobrovskij rankas Braden Holtby som tvåa och Andrej Vasilevskij som trea.

– Bobrovskij är väldigt atletisk, stark i benen och kan göra räddningar som ingen annan målvakt klarar av. Han läser spelet väldigt bra och ger aldrig upp. Han har allt, säger Boucher om den tvåfaldiga Vezina-vinnaren.

Bland de målvakter som inte platsar bland de tio bästa men som får ett hedersomnämnande finns förutom Price också Henrik Lundqvist, Matt Murray, Martin Jones och Devan Dubnyk.

Hela listan (fjolåres placering inom parentes):

1. Sergej Bobrovskij, Columbus (3)
2. Braden Holtby, Washington (2)
3. Andrej Vasilevskij, Tampa Bay (NY)
4. Connor Hellebuyck, Winnipeg (NY)
5. Jonathan Quick, Los Angeles (6)
6. Marc-André Fleury, Vegas (NY)
7. Pekka Rinne, Nashville (10)
8. Tuukka Rask, Boston (NY)
9. Frederik Andersen, Toronto (NY)
10. John Gibson, Anaheim (NY)

Läs mera:

”Han har ett av de bästa skotten i världen” – Laine rankas högt bland yttrarna i NHL

Patrik Laine hamnar på sjätte plats då NHL Network rankar de 20 bästa yttrarna i ligan. Även Mikko Rantanen finns med på listan som toppas av två ryska spelare.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport