Hoppa till huvudinnehåll

Ta vara på svinnet: Saltstekta rödbetor med ugnsrostade morötter och sås på morotsblast

stekt rödbeta och morot med morotsblastsås
stekt rödbeta och morot med morotsblastsås Bild: Yle/ Sam Stäuber närproducerad mat,närmat i östnyland

Micke Björklunds recept med rödbetor och morötter där även blasten tas tillvara.

Receptet är en del av projektet Närmat i Östnyland.

Saltstekta rödbetor med ugnsrostade morötter och sås på morotsblast

Ingredienser (för fyra personer)

  • 8 rödbetor
  • 4 stora morötter
  • ca 1 dl morotsblast
  • smör
  • 3 dl grädde

Gör så här

  1. Koka rödbetorna.
  2. Skala morötterna.
  3. Strö salt på en plåt och klicka på lite smör. Lägg morötterna på plåten.
  4. Rosta i ugn i 200 grader i cirka 20-30 minuter tills de får färg.
  5. Reducera grädden till en smidig konsistens.
  6. Plocka morotsblasten. Finhacka.
  7. Lägg den finhackade blasten i grädden.
  8. Skala rödbetorna och smörstek dem med salt.
Rödbetor som steks i en panna på spisen.
Koka rödbetorna nästan mjuka och stek dem sedan helt mjuka i salt och smör. Rödbetor som steks i en panna på spisen. Bild: Yle/ Sam Stäuber rödbeta,stekpannor

Servera rödbetorna, med ugnsstekta morötter och gräddig morotsblastssås. Garnera med kvistar av morotsblasten.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept