Hoppa till huvudinnehåll

Uber satsar på elcyklar och sparkcyklar i stadstrafiken

Mobiltelefon i en hand
Mobiltelefon i en hand Bild: CC0 Uber,Mobiltelefoner och -apparater,mobiltelefoner

Transporttjänsten Uber planerar att utvidga sin satsning på andra transportmedel än bilar i städernas centra. Elcyklar och eldrivna sparkcyklar blir framtidens melodi, säger Ubers vd Dara Khosrowshahi i en intervju för Financial Times.

Elcyklar och sparkcyklar passar bättre i stadstrafik än bilar, konstaterar han, trots att en övergång till andra färdmedel på kort sikt kan innebära en förlust för bolaget.

- I rusningstrafik är det inte effektivt att transportera människor några kvarter i en "metallburk som väger ett ton", säger Khosrowshahi.

Vi får mindre pengar på att hyra cyklar men vi tror att folk oftare kommer att hyra cyklar för korta sträckor, säger han.

Uber utvidgar

Dara Khosrowshahi blev vd för Uber för ett år sedan, och sedan dess har bolaget slutit många nya kontrakt.

Uber har bland annat köpt cykelförmedlingsfirman Jump för 170 miljoner euro. I dag fungerar Uber-cyklarna i åtta städer i USA, och snart står Berlin i tur.

Bolaget har också ingått avtal med brittiska Lime som hyr ut eldrivna sparkcyklar.

Samtidigt har Uber börjat erbjuda transporter av livsmedel och andra varor, men den här verksamheten har hittills inte varit lukrativ. I fjol gjorde Uber ett minus på 4 miljarder euro.