Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens podd synar landslagskostnaderna i sömmarna: ”Spelarna ska inte missa sin chans på grund av sitt ekonomiska läge”

Finland och Slovakien inför VM-kvalmatchen i handboll.
Landslagen är dyra i drift - de flesta förbund har inte resurser att stå för alla kostnader. Finland och Slovakien inför VM-kvalmatchen i handboll. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Finlands herrlandslag i handboll,Vanda

Gratis är gott, men verkligheten är en annan i idrotts-Finland. Även för många av de som når landslagsnivå. Ronja Ojas utspel om para-idrottarnas självriskkostnader är utgångspunkt för veckans avsnitt av Yle Sportens podd.

Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi håller i trådarna också för veckans avsnitt. Handbollsprofilen Ken Sirenius gästar. Han kommer att medverka regelbundet under poddens andra säsong.


Snacket tar avstamp i förra veckans stora samtalsämne – de finländska para-friidrottarnas självriskkostnader i samband med EM-tävlingarna.

Friidrottsförbundets policy väckte anstöt då det kom fram att de finländare som deltog i EM för icke-paraidrottare inte hade någon självriskklausul i sitt kontrakt.

– I efterdyningarna av EM-fiaskot blev det ytterligare ett PR-fiasko för förbundet. Det är fascinerande hur en enda tweet blir ett samtalsämne som sträcker sig långt och förhoppningsvis också leder till konkreta förändringar där det finns missförhållanden, säger Koivukangas.

Juniorer betalar för att delta i handbollslandslagens verksamhet

Ken Sirenius, som är anställd av handbollsförbundet, berättar att det ingalunda är unikt att det kostar att delta i landslagsverksamhet.

Handbollsförbundet har ett snarlikt system som den finländska basketen. Det innebär att spelarna i dam- och herrlandslaget får allt ersatt, medan de som deltar i juniorlandslagsverksamheten betalar en del av kostnaderna själva.

– Kostnaderna per spelare får inte övergå en viss taksumma. Om de övergår den, så står förbundet för de extra kostnaderna. Av förbundets budget får endast en viss procent användas för elitidrotten, påminner Sirenius.

Det betyder att handbollsförbundet måste hushålla med pengarna så att de räcker till för att ha två pojk- och två flicklandslag. Den verksamheten kan man inte upprätthålla ifall spelarna inte står för en del av fiolerna.

– Om vi skulle få välja så skulle vi inte vilja ha några som helst kostnader förknippade med landslagsverksamheten, men det är tyvärr omöjligt med de resurser vi har, säger Sirenius.

Handbollstränaren Ken Sirenius intervjuas i Kisakallio, Lojo.
Ken Sirenius är handbollsförbundets träningschef. Handbollstränaren Ken Sirenius intervjuas i Kisakallio, Lojo. Bild: Yle handbollsgymnasiet,handbollstränare

Handbollsförbundet har en fond för spelare som har det knapert. Spelarna har möjlighet att ansöka om stöd från fonden för att delta i landslagsverksamheten.

– Vi gör allt för att spelarna inte ska missa sin chans i internationell handboll på ungdomsnivå på grund av det ekonomiska läge man har i det civila, säger Sirenius.

Tim Sparv har hjärtat på rätt ställe

Finlands fotbollslandslag skapade ett annat spår i den finländska jämställdhetsdebatten förra veckan då landslagsherrarna meddelade att man sänker sina arvoden för att frigöra pengar till damlandslaget.

– Signalen som herrlandslaget sänder är förstås fantastisk. Det är ett tecken på att samhället utvecklas. Tror vi att man tänkte i sådana banor på 80- eller ens 90-talet? Knappast, säger Vuojärvi.

Tim Sparv.
Tim Sparv har gått i bräschen för jämställdhet. Tim Sparv. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Tim Sparv,fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll

– Det här missförhållandet i ersättningar är något som förbundet borde ha haft sinnesnärvaro och fingertoppskänsla att åtgärda redan tidigare. Men jag är glad att det finns människor i organisationen, framför allt med den skäggiga Oravaisbon Tim Sparv i spetsen, som driver detta och ser till att missförhållanden korrigeras, konstaterar Koivukangas.

Yle Sportens podd lyfte också upp avslöjandena om Kimi Räikkönens alkoholvanor, de finländska volleybolldamernas avancemang till EM-slutspelet och de blåvita framgångarna i e-sport till diskussion i veckans avsnitt.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och numera också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)