Hoppa till huvudinnehåll

Bloomberg: Erkki Liikanen toppar listan på kandidater för posten som ECB-chef

Erkki Liikanen.
Erkki Liikanen. Erkki Liikanen. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto Erkki Liikanen

Erkki Liikanen, tidigare chef på Finlands Bank, pekas ut som favoritkandidat för rollen som chef på Europeiska centralbanken. Det här skriver Bloomberg.

I Bloombergs opinionsmätning som riktats till 24 ekonomiexperter är Liikanen nätt och jämnt på första plats. Han skulle efterträda ECB:s chef, Mario Draghi.

Draghis åtta år långa mandatperiod upphör i oktober 2019.

Bloomberg beskriver Liikanen som en EU-veteran som skulle föra med sig tiotals år av erfarenheter från Bryssel.

Liikanen anses vara tålmodig och pragmatisk, bedömer Bloomberg.

Den tidigare förhandsfavoriten var Jens Weidmann som är chefdirektör för den tyska centralbanken Bundesbank. Han har nu ramlat ner till plats nummer fyra på listan.

Weidmanns chanser anses ha försvagats eftersom Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppges prioritera att få Weidmann att bli nästa ordförande för EU-kommissionen.

I maj uppgav Liikanen i en intervju med Yle att han ser vad världen för med sig.

- Jag för inte en kampanj för något uppdrag. Ibland kan situationer dyka upp där man frågas om man är redo att göra sin plikt och då måste saken övervägas, sade Liikanen till Yle då.

Andra toppkandidater är franska Francois Villeroy de Galhau och irländska Philip Lane. Finska Olli Rehn är på listans femte plats trots att han nyligen tillträdde som chef på Finlands Bank.

Källor: Yle Uutiset, Bloomberg