Hoppa till huvudinnehåll

Depression höll svensk VM-medaljör borta i sju år – nu är han tillbaka, men nobbar Sverigekampen: ”Måste tänka på mentala hälsan”

Linus Thörnblad.
Linus Thörnblad har lämnat de tunga åren bakom sig. Linus Thörnblad. Bild: EPA / Emilio Naranjo Linus Thörnblad

Linus Thörnblad har gjort en fantastisk comeback till friidrottsplanerna efter att gått in i väggen för sju år sedan. Men i helgens landskamp mot Sverige i Tammerfors kommer han inte att delta.

Vårvintern 2006 vann Linus Thörnblad VM-brons i höjdhopp inomhus i Moskva, vilket han följde upp med EM-silver i Birmingham följande vinter. Utomhus blev det bland annat en femte plats i VM 2009 samt två fjärdeplatser i EM.

Den sista av dem, som 25-åring i Barcelona 2010, blev också hans sista. Åtminstone tillsvidare.

Linus Thörnblad drabbades av utmattningsdepression och sov som mest 16 timmar om dagen. Efterhand har han fått grepp om vardagen – och i sommar kom också comebacken till friidrottsbanorna.

Och Thörnblad återvände på bästa möjliga sätt. Hans första tävling var de svenska mästerskapen i Eskilstuna förra helgen och 33-åringen kammade hem guldet.

Linus Thörnblad tränar Erika Kinsey under VM 2017.
Thörnblad ger råd åt svenska höjdhopparen Erika Kinsey under VM i London i fjol. Linus Thörnblad tränar Erika Kinsey under VM 2017. Bild: imago/IBL/All Over Press Linus Thörnblad

– Jag vill bekräfta för mig själv att jag kommit så långt i min återhämtning och rehabilitering att jag kan göra det här, att jag kommit till det stadiet att jag kan utsätta mig för en sån situation som en tävling innebär, motiverade Thörnbad sin comeback i Expressen veckan före SM.

– Sen handlar det också om att själv få sätta punkt, att inte låta depressionen avsluta min karriär.

Avstår Sverigekampen

Thörnblad blev efter SM-guldet uttagen till Sveriges trupp till friidrottslandskampen mot Finland i Tammerfors i helgen, men väljer att tacka nej.

– Det hade varit väldigt kul att vara med men det får inte bli som för åtta år sedan när jag gick in i väggen. Jag måste tänka på den mentala hälsan den här gången, säger Thörnblad till SVT.

Thörnblad äter fortfarande antidepressiva mediciner och vill inte ta några som helst risker.

– Jag har lärt mig att inte utmana ödet. Jag hade en fantastisk helg och vill ha mer, men i det stora hela, för framtiden, är det smartaste att avstå. Det känns onödigt att pusha i det här läget, säger han till Aftonbladet.

”Inte satt någon punkt”

Samtidigt konstaterar Linus Thörnblad att det ju ordnas en landskamp också nästa år. Han utesluter nämligen inte att karriären återupptas på allvar.

Linus Thörnblad i EM 2010.
Thörnblad slutade fyra i sin senaste stortävling i EM i Barcelona 2010. Linus Thörnblad i EM 2010. Bild: imago sportfotodienst/All Over Press Linus Thörnblad

Thörnblad har som högst hoppat 238 (inomhus 2007) – en höjd som endast två män i världen klarat i år. SM-guldet gick loss på segerresultatet 211.

Ingenting är omöjligt, säger Thörnblad i Aftonbladet beträffande en ny mästerskapssatsning. Han fattar ett beslut om ett par månader.

– Jag har inte satt någon punkt. Men det här skapar förutsättningar för framtiden. Jag stänger inga dörrar.