Hoppa till huvudinnehåll

EIF-målvakt erkänner att han använde rasistiskt ord – bad om ursäkt via sms i natt

EIF:S målvakt Jonathan Jäntti sparkar ut bollen.
EIF:s målvakt Jonathan Jäntti är redo att ta vilket straff som helst. EIF:S målvakt Jonathan Jäntti sparkar ut bollen. Bild: Yle/Patric Westerlund fotboll,fotbollsmålvakt,fotbollsspelare,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Ettan,jonathan jäntti

Sinnet rann över för Ekenäs IF:s målvakt Jonathan Jäntti i slutskedet av gårdagens match mot KTP. Han är djupt ångerfull i dag över att han skrek ett ord som kan tolkas som rasistiskt mot en motståndare. Det var oerhört dumt av mig, säger han till Yle Sporten.

Känslorna gick överstyr under andra halvlekens tilläggstid. Upprinnelsen var en kollission mellan KTP:s forward Jean da Silva och Jäntti.

EIF:s burväktare skadade sig lindrigt i samband med sammanstötningen. Han tappade fattningen och enligt KTP:s tränare Jari-Pekka Gummerus kommenterade han Silvas utseende i rasistiska ordalag.

– Jag är naturligtvis tvungen att basera mitt uttalande utifrån vad spelarna har sagt, säger Gummerus till Kymen Sanomat.

En skärrad Jonathan Jäntti medger till Yle Sporten att ett olämpligt ord kom ur hans mun i samband med munhuggningen spelarna emellan.

– Jag syftade inte på hans etniska ursprung. Det var en reaktion som kom efter att jag fått en smäll i en jättehård situation.

Han vill emellertid inte gå in på vad exakt han sade till KTP-spelaren.

– Oavsett hur jag framställer det så blir det fel. Det var otroligt dumt av mig att uttrycka mig på det där viset. Det här är ett oerhört jobbigt och tufft läge för mig.

Bad om ursäkt i natt

Den 26-årige Jäntti berättar att han låg sömnlös i natt och grubblade över vad han sade. Han skickade ett meddelande till Silva klockan tre på natten och bad om ursäkt.

KTP:s brasilian svarade några timmar senare.

– Det är klart att han var jättearg på mig. Jag har ingen annan att skylla på än mig själv. Jag bad om ursäkt och han accepterade den. Vi har en gemensam historia och gemensamma vänner.

Huruvida Jäntti blir avstängd på grund av det han sade är än så länge oklart. Han lever själv i den tron att KTP inte kommer att föra ärendet vidare.

– Om jag får ett straff så är jag beredd att ta det. Jag har ingen annan än mig själv att skylla. Jag hoppas att folk inte dömer mig. Men jag kan inte tycka synd om mig själv. Det är andra människor det är synd om i den här situationen.

Jäntti kommer ångra sig resten av sitt liv

EIF-målvakten är mån om att poängtera att han inte är rasist.

– Jag har en massa utländska vänner. Både privat och inom fotbollen. De har skojat med mig efter att de hört om vad som hände: ”Jaha, tänker du så där och skrattat”, har de sagt. De känner mig. Men jag förstår att de som inte känner mig tolkar det hela på ett helt annat sätt.

– De som håller på med fotboll eller ishockey vet att då man får en jättehård smäll och ett glåpord riktat mot sig så kan det svartna i två sekunder. De två sekunderna kanske du får ångra resten av ditt liv, såsom jag nu i det här läget tvingas göra. Om jag skulle få välja en sak som jag kunde ta tillbaka i mitt liv så är det den här grejen.

Matchen mellan KTP och Ekenäs IF slutade 1–1.

Läs mera:

EIF-manager anklagar motståndare för svinaktigt beteende och hot mot tränare – KTP anmäler Jänttis rop till förbundet

Ekenäs IF:s manager Peter Haglund menar att en EIF-spelare knuffades omkull och att tränaren fick motta hot efter den omsusade matchen mot KTP i måndags. Från Kotkahåll finns ingen förståelse för påståendet.

Läs mera:

EIF tappade poäng efter sent baklängesmål – HIFK gick upp i serieledning

Atte Sihvonen såg ut att bli matchhjälte för Ekenäs IF med sitt nickmål men då åtta minuter återstod att spela kvitterade KTP. Matchen slutade oavgjort vilket gör att EIF tappade första platsen i tabellen då HIFK vann sin match.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport