Hoppa till huvudinnehåll

Frankrikes frustrerade miljöminister Nicolas Hulot avgår: Måttet är rågat - inga framsteg görs i miljöfrågor

Frankrikes miljöminister Nicolas Hulot meddelade i dag överraskande i direktsänd radio att han är så frustrerad över att vara miljöminister att han avgår.

Det är första gången jag fattar ett så här svårt beslut, sade en känslomässig Hulot i den franska kanalen France Inter.

- Jag vill inte ljuga för mig själv längre. Jag vill inte att min närvaro i den här regeringen ska ses som att vi gör tillräckligt för att tackla den här utmaningen, sade ministern med avseende på klimatfrågor. Så därför har jag beslutat att avgå - i dag.

Hulot har hållit en hög profil, och han har flera gånger varit på kollisionskurs med sina kolleger i regeringen, men nu anser han att måttet är rågat.

Frankrike gör inte tillräckligt. Europa gör inte tillräckligt. Världen gör inte tillräckligt

Den frustrerade miljöministern säger att han är missnöjd med att inga framsteg har gjorts då det gäller klimat- och miljöfrågor, och att han känt sig väldigt ensam inom regeringen då miljöfrågor varit aktuella.

Hulot sade i radiointervjun att han inte längre vill ge sken av att miljöpolitiken håller måttet, och att han därför har beslutat att lämna regeringssamarbetet.

Ett nederlag för president Macron

Hulot har varit en mycket populär minister i Frankrike. Han är en tidigare miljöaktivist och har också arbetat som programledare i tv.

Hulots beslut är en klar motgång för president Emmanuel Macron och hans trovärdighet då det gäller miljöfrågor. Macron har hela tiden betonat vikten av Frankrikes miljöpolitik.

Emmanuel Macron och Nicolas Hulot
Emmanuel Macron och Nicolas Hulot Emmanuel Macron och Nicolas Hulot Bild: Fred Tanneau / AFP) - LEHTIKUVA / AFP Nicolas Hulot,Frankrike,McDonald Bailey

Att Macron utsåg Hulot till minister ses som ett försök från Macrons sida att visa att Frankrike kämpar för miljösatsningar. Meningen är att Frankrike ska framstå som en motvikt till president Trumps attityd till klimatfrågor.

Att förlora Hulot så snabbt - och precis då regeringen ska återuppta sitta arbete efter semestrarna - leder sannolikt till en ommöblering av ministrarna - men det kastar också en skugga över Macrons utfästelser om att "göra planeten grön igen".

Jag har en aning inflytande, men jag har ingen makt och inga medel

Hulot sade ändå i dag att han anser att Frankrike gör en hel del mera än vad andra länder gör.

- Men Frankrike gör inte tillräckligt. Europa gör inte tillräckligt. Världen gör inte tillräckligt.

Hulot har aldrig varit en karriärpolitiker. Han accepterade sin roll i Macrons regering i hopp om att - från insidan - kunna göra verkliga framsteg i de miljöfrågor som han så länge har kämpat för och slagit larm om.

Men Hulot konstaterade i radiointervjun att det är kortsiktiga lösningar som prioriteras inom den franska regeringen. Enligt Hulot måste man ta till långsiktiga lösningar för att bekämpa miljöförstörelsen.

Nicolas Hulot
Nicolas Hulot Bild: Photo by Patrick Kovarik / AFP) - LEHTIKUVA / AFP Nicolas Hulot,Frankrike

Han beskrev sig själv som "helt ensam".

- Jag har en aning inflytande, men jag har ingen makt och inga medel.

Hulot konstaterade att han i flera månader har funderat på att avgå, och att det var gårdagens regeringsmöte om jakt som blev den sista droppen.

Hulot säger sig ha blivit bestört över att en lobbare för jakt deltog i mötet trots att personen i fråga inte var inbjuden. Enligt Hulot utgjorde personens närvaro en symbol för lobbarnas inflytande på Frankrikes regering.

- Jag tror inte längre på något, sade Hulot.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes