Hoppa till huvudinnehåll

HIFK:s supportrar är "Bättre folk" – namnet på lagets nya supporterförening upprör på sociala medier

HIFK:s fans.
HIFK:s fans. Bild: Tomi Natri/All Over Press HIFK Hockey

Herrishockeylaget Helsingfors IFK har en ny supporterförening som heter "Bättre folk". Namnet anspelar på en gammal myt om att finländare som talar svenska skulle ha det bättre ställt än andra. Föreningen uppger att tanken var att ge ett gammalt ordspråk en ny mening.

Du som har rört dig i Helsingfors har kanske noterat röda plakat på busshållplatser och dylikt där herrishockeylaget Helsingfors IFK:s logo stoltserar tillsammans med den stora vita texten "Bättre folk".

Sloganen "Vi är bättre folk" är en del av marknadsföringen för ishockeylagets nya supporterförening som kallas för "Bättre folk".

Namnet anspelar på en gammal myt enligt vilken finlandssvenskar skulle ha det bättre ställt än finskspråkiga.

Personer som har köpt ett säsongskort till matcherna i ishallen på Nordenskiöldsgatan är automatiskt medlemmar i föreningen. Andra kan köpa medlemskap mot en viss summa pengar.

Marknadsföringen har väckt diskussion på sociala medier.

En affisch med texten Bättre folk och ishockeylaget IFK från Helsingfors blåvita logo med texten IFK och årtalet 1897.
Så här ser affischerna ut runtom i Helsingfors. En affisch med texten Bättre folk och ishockeylaget IFK från Helsingfors blåvita logo med texten IFK och årtalet 1897. Bild: Privat HIFK Hockey,bättre folk

Ville väcka diskussion

Markus Lindström, som är försäljningschef på HIFK-Hockey Ab, berättar att de valde namnet och den här typen av marknadsföring eftersom föreningsledningen sin vana trogen ville väcka diskussion.

– Vi ville också återuppliva en gammal fras och ge den en ny innebörd: att våra supportrar är de bästa i Finland och att vi därför vill ge dem chansen att komma närmare laget och föreningen, säger Lindström.

– Vi vet att vi alltid väcker känslor och är ett starkt varumärke. Det är ändå viktigt att vi inte tar oss själva på för stort allvar, att vi kan skratta åt oss själva och blåsa liv i en gammal myt.

Lindström anser att det var väntat att marknadsföringen skulle väcka uppmärksamhet och diskussion – och att det är en positiv sak.

– Det viktiga är att föra fram innehållet bakom och att det uppstår en diskussion där vi lanserar något liknande.

Till dem som har tagit illa vid sig av liknelsen säger Lindström att meningen helt enkelt var att ge myten en ny innebörd.

– Jag har svårt att tro att någon år 2018 tror att det finns "bättre folk", säger han.

Lindström säger att den nya föreningen som lanserades i mitten av augusti inte har väckt många klagomål. De som har hört av sig har snarare varit nyfikna på att få veta mera.

Vad tycker du om HIFK:s slogan "Vi är bättre folk"?

Ishockeylaget Helsingfors IFK:s nya supporterförening kallas för "Bättre folk". Vad anser du om namnet och marknadsföringen?

Väldigt finurligt!
61.8% (373 röster)
Usch, hur tänkte man där?
24.8% (150 röster)
Har ingen åsikt
13.4% (81 röster)
Antal avgivna röster: 604

Kommentera gärna efter artikeln vad du tycker om kampanjen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen