Hoppa till huvudinnehåll

Ingen julafton i budgetförhandlingarna - regeringspartierna överens om sparsam linje

Statsminister Juha Sipilä möter journalister utanför Villa Bjälbo, 5 oktober 2016.
Regeringen samlas på Villa Bjälbo för budgetöverläggningar. Petteri Orpo, Juha Sipilä och Jari Lindström (arkivbild). Statsminister Juha Sipilä möter journalister utanför Villa Bjälbo, 5 oktober 2016. Bild: Yle/Jaani Lampinen Juha Sipilä,Petteri Orpo,Jari Lindström,Regeringen Sipilä,Villa Bjälbo

När regeringen inleder budgetmanglingen idag är ingen julafton att vänta. Regeringspartierna har kommit överens om en sparsam linje då det gäller höjda bidrag - däremot är skattelättnader på kommande.

Det ekonomiska läget är förhållandevis gott, när regeringen inleder sina överläggningar om statens budget för nästa år.

När regeringen tillträdde var tillväxten bara 0,3 procent jämfört med nästan tre procent i år, och drygt två procent som bankerna förutspår för nästa år.

120 000 fler personer har jobb. Men förstås finns det utmaningar. Regeringspartierna har sinsemellan kommit överens om att det inte ska bli någon större utdelning trots att det är valår på kommande och regeringspartierna brukar vara mer frikostiga då.

Ska de fattiga eller alla få skattelättnader?

En av de stora frågorna är fördelningen av skattelättnaderna. Finansminister Petteri Orpo har talat om skattelättnader på upp till 300 miljoner euro. Hittills har skattlättnaderna riktats till låg- och medelinkomsttagare.

Det är möjligt att samma linje fortsätter eftersom regeringens mål är att det ska vara mer lönsamt att ta emot jobb.

Vissa skillnader finns mellan partierna - Centern vill hellre se över grundavdraget i kommunalbeskattningen, som gynnar låginkomsttagare, medan Samlingspartiet vill se skattelättnader över hela linjen.

Alla ska betala mindre för arbetslöshetsförsäkringen

Det som inverkar på hur stora skattelättnaderna blir är hur mycket arbetslöshetsförsäkringspremien sjunker för arbetsgivaren och arbetstagaren. Det är en fråga som Arbetslöshetsförsäkringsfonden ska behandla just idag.

Satsningar på de arbetslösa kommer att finnas med, eftersom sysselsättningen alltjämt är regeringens främsta mål.

Arbetsminister Jari Lindström kan däremot ha svårt att få gehör hos de andra partierna för att återanvända modellen "Lex Lindström". Den går ut på att att bevilja 60-åriga arbetslösa ålderspension, om de har varit arbetslösa i minst fem år.

Budgetens slutsumma: 55,1 miljarder

55,1 miljarder euro ska fördelas allt som allt. De stora riktlinjerna har slagits fast i rambudgetförhandlingarna i våras.

Några konkreta områden där det har utlovats mera pengar är polisen, gränsbevakningen, yrkesskolorna och småbarnsfostran.

Små höjningar av den minsta dagpenningen och garantipensionen kan också finnas med. Dessutom hoppas jordbrukarna på ersättningar för sommarens torka.