Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoön skrev riktlinjer för alkoholservering på kommunens tillställningar: ”En påminnelse att hålla det måttligt”

Anneli Pahta pratar i mikrofon.
Anneli Pahta. Anneli Pahta pratar i mikrofon. Bild: Amanda Vikman/Yle kommundirektörer,anneli pahta

Sedan april har Kimitoöns kommun haft interna riktlinjer vad beträffar alkoholservering på kommunens tillställningar. Det efter att ett fullmäktigeseminarium väckt het debatt och lett till att revisionsnämnden hamnat under lupp.

- De här interna principerna gjordes redan i april, där finns inte så jättemycket att kommentera, konstaterar kommundirektör Anneli Pahta då Yle Åboland når henne per telefon på tisdagseftermiddagen.

- Principerna finns nu nedskrivna för att fungera som påminnelse för var och en att hålla alkoholkonsumtionen måttlig. Det har inte varit något problem med alkoholen, men vi tyckte att vi skulle skriva ner dem på det här sättet, förklarar hon.

Finns det någon skillnad i de nerskrivna reglerna om man jämför med de tidigare, oskrivna riktlinjerna?

- Nej, inte egentligen. Vi har inte heller skrivit ner exakt hur många portioner eller hur många centiliter man får servera. Det skiljer inte från den tidigare praxisen.

Vad var det då som fick er att skriva ner reglerna över huvudtaget?

- Det var det allmänna intresset som ändå visat sig finnas kring den här frågan. Nu tycker jag åtminstone att det är tydligare då det klart står att det är avdelningscheferna som ansvarar för sin avdelning och jag bär förstås ansvaret i sista hand som ledande tjänsteman.

Vill inte kommentera revisionsnämndens situation

Det var i januari som Yle Åboland rapporterade om ett fullmäktigeseminarium som Kimitoöns kommun ordnat på Örö. Kommunen hade köpt 85 öl, 9 cider, 15 flaskor vin och 4 lådviner – en del på restaurang och en del i affärer – för 25 personer.

Fullmäktigeledamoten Janne Salonen (obunden) lyfte fram notan i ett privat blogginlägg, men hans dubbelroll som medlem i revisionsnämnden väckte ont blod bland Kimitoöpolitikerna.

Efter en utredning av ett tillfälligt utskott föreslås nu att revisionsnämnden avsätts och att en ny revisionsnämnd utses på grund av förtroendebrist inom nämnden.

- Det kan jag inte ta ställning till desto mera. Kommunstyrelsen har behandlat det och jag vill inte kommentera ärendet ytterligare, säger Pahta kortfattat.

Åbo Underrättelser rapporterade först om de nerskrivna reglerna för alkoholservering.