Hoppa till huvudinnehåll

Kommer Kanada att gå med i nya handelsöverenskommelsen med Mexiko? - Trump och Trudeau har fört ”produktiva diskussioner”

USA:s president Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
USA:s president Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau. USA:s president Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Bild: EPA/SHAWN THEW Donald Trump,Justin Trudeau,USA,Kanada

USA:s president Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau har fört produktiva samtal om det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta, meddelar Trudeaus stab.

Trump och Trudeau pratade i telefon efter att USA och Mexiko meddelade om att länderna gjort framsteg gällande förhandlingarna om ett nytt handelsavtal.

USA:s president har tidigare öppnat för att USA kan ingå en separat handelsöverenskommelse med Kanada, eller så kan Kanada delta i en handelsuppgörelse med USA och Mexiko.

Trump har tidigare hotat Kanada med handelshinder och sagt att det vore ”lättare att införa tullar på Kanada”.

Mexiko vill ha Kanada ombord

Mexikos president Enrique Peña Nieto har uttryckt sin önskan om att Kanada så snabbt som möjligt anslutet sig till förhandlingarna om ett nytt handelsavtal.

Trump sade på måndagen att avtalet inte kommer att heta Nafta på grund av det han kallade negativa historiska konnotationer.

Enligt en ledande amerikansk företrädare hoppas man nå en överenskommelse med Kanada under den här veckan.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har diskuterat med Mexikos president Enrique Peña Nieto.

Mexikos president Enrique Peña Nieto säger att han vill förhandla om alla tvistefrågor med USA. Peña Nieto talade till diplomater i presidentens palats Los Pinos, i Mexico city
Mexikos strax avgående president Enrique Peña Nieto. Mexikos president Enrique Peña Nieto säger att han vill förhandla om alla tvistefrågor med USA. Peña Nieto talade till diplomater i presidentens palats Los Pinos, i Mexico city Bild: EPA/JORGE NUNEZ Mexiko,Enrique Peña Nieto

Trudeau säger att de är överens om att avtalet ska bli en trepartsöverenskommelse.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland har avbrutit en resa i Europa och kommer under tisdagen att resa till USA för förhandlingar om en handelsöverenskommelse med de övriga nordamerikanska länderna.

Bilindustrin i fokus

Enligt New York Times förhandlade USA och Mexiko speciellt om spelreglerna för bilindustrin.

Avtalet mellan skulle kräva att 75 procent av bilprodukterna tillverkas i Naftaområdet.

Dessutom skulle 40-45 procent av bilprodukterna tillverkas av arbetare som har en timlön på minst 16 dollar.

Vita huset: Diskussioner med Merkel

Vita huset meddelade tidigt på tisdagen finsk tid att Trump även fört diskussioner per telefon med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Trump och Merkel ska enligt utlåtandet ha diskuterat om handelsavtal mellan USA och EU, men gick inte in på detaljer om innehållet i samtalet.

Förutom ekonomi pratade ledarna om läget i Syrien och i synnerhet det allt svårare humanitära läget i provinsen Idlib där man förbereder sig för syriska regeringstrogna truppers storoffensiv mot det sista rebellkontrollerade området.

Dessutom ska världsledarna ha diskuterat läget i östra Ukraina.

Jubel på marknaden

Nyheten om framsteg i handelsförhandlingarna mellan USA och Mexiko togs emot med positiva reaktioner på börsen.

Aktierna för de amerikanska biljättarna General Motors, Ford och Fiat Chrysler steg efter nyheten om överenskommelsen mellan USA och Mexiko.

Källor: New York Times, BBC, AP

Läs mera:

Vinst för Trump - USA och Mexiko överens om frihandel

USA:s president Donald Trump säger att ett nytt handelsavtal har slutits med Mexiko och att det kommer att ersätta frihandelsavtalet Nafta.