Hoppa till huvudinnehåll

Kulturkiosken i Jakobstad stänger: "Vi är ganska slut, liksom pengarna är slut"

Astrid Nikula framför Kulturkiosken i Jakobstad.
Astrid Nikula, ordförande för föreningen som drivit Kulturkiosken. Astrid Nikula framför Kulturkiosken i Jakobstad. Bild: YLE/Kjell Vikman Jakobstad,flyktingarbete,kulturkiosken

Kulturkiosken, som fungerat som en mötesplats för olika kulturer, lägger ner sin verksamhet på grund av ekonomiska orsaker. Vi har varit tvungna att fokusera alldeles för mycket på att försöka få hyran betald, säger Astrid Nikula, ordförande för föreningen som drivit kiosken.

I mitten av juni 2016 öppnade Kulturkiosken sina dörrar på Skolgatan i Jakobstad. Tanken var att kiosken skulle bli ett aktivitetscenter och en mötesplats där gamla och nya Jakobstadsbor skulle kunna träffas och lära känna varandra.

Men att få ekonomin att gå ihop blev allt svårare och på måndagskvällen beslöt föreningen bakom Kulturkiosken, United Cultures MAIJA, att lägga ner verksamheten.

- Fokus har varit på ramarna istället för innehållet och det tär på krafterna och vi är ganska slut, liksom pengarna är slut, säger eldsjälen bakom projektet och ordförande för föreningen, Astrid Nikula.

Medlemskåren halverades på ett år

Till en början kunde föreningen täcka Kulturkioskens månadskostnader med medlemsavgifter, men efter att medlemskåren halverades på ett år började hyresskulden öka.

- Vi har haft massa idéer och försökt förverkliga dem, men det har inte lyckats och därför har kärnverksamheten lidit. Aktiva har fallit bort efter hand, och det är klart att ingen vill vara med i ett sjunkande skepp.

Nikula berättar att det främst har varit kvinnor och barn som besökt Kulturkiosken och säger att det även varit svårt att få ortsborna att hitta dit, vilket förstås påverkat ekonomin.

- Det beror kanske delvis på att vi i början var lite vaga med vårt syfte och de kanske trodde att vårt kafé var avsett enbart för flyktingarna, men det var avsett för alla jakobstadsbor.

- Vi har också fått höra att vi ligger avsides, på fel sida om järnvägen, säger Nikula.

Nikula vill ändå påpeka att de fått mycket stöd från de Jakobstadsborna som hittat till kiosken, och säger att de inte skulle ha klarat sig så här länge utan dem.

Alf Blomqvist, Monica Lindvall och Astrid Nikula.
Alf Blomqvist, Monica Lindvall och Astrid Nikula håller på att tömma källarutrymmet vid Kulturkiosken . Alf Blomqvist, Monica Lindvall och Astrid Nikula. Bild: YLE/Kjell Vikman flyktingarbete,astrid nikula

”Vi har gjort den här platsen till en oas”

Ett av Kulturkioskens mål har varit att främja integration. Bland annat har de ordnat ABC-kurser för kvinnor, eftersom de märkte att många av flyktingarna var analfabeter eller inte kunde det latinska alfabetet.

- Vi har haft ganska roligt i processen med den kursen, men den har också fått ge vika för vår ekonomiska kamp.

Flyktingarna tittar själva in och frågar när vi börjar igen. Det är då väldigt ledsamt att säga att det gör vi inte.

Även om det var svårt att hålla igång verksamheten tror Nikula att det finns ett behov av det som Kulturkiosken erbjöd.

- Det finns ett behov av ett utrymme där, framför allt kvinnor och barn, kan göra vad de själva vill utan så mycket styrning. De behöver få träffa varandra och delvis gör de det via församlingarna, men jag tror ändå det skulle ha funnits ett behov av en sådan här lokal där man kan träffas och sy, laga mat eller bara prata.

- Flyktingarna tittar själva in och frågar när vi börjar igen. Det är då väldigt ledsamt att säga att det gör vi inte.

Är du ändå nöjd med vad ni åstadkommit under de här två åren?

- Jo, vi har mått vår målgrupp ganska väl och gjort den här platsen till en oas. Vi känner varandra och pratar med varandra i butikerna, säger Nikula och fortsätter.

- Men nej, inte kan man vara nöjd med att stoppa processen mitt i för att det inte bär sig utan gräver gropar i både den egna och föreningens ekonomi.

Inga planer för framtiden

Nikula säger att föreningen inte har några konkreta planer på nya initiativ.

- Vi måste helt enkelt lägga oss ner, slicka våra sår och försöka undvika konkurs. Så just nu har vi absolut inga planer för framtiden.

Föreningen planerar ännu ha en auktion där man säljer bort sådant som kaffekoppar, kaffepannor, tyger, garn och annat som använts i Kulturkioskens verksamhet. Tidpunkten för auktionen är ännu öppen.

- Vi kommer försöka bli av med de här sakerna på ett vettigt sätt så vi också får lite klirr i kassan och kan minska våra skulder. Men tidpunkten för auktionen är ännu öppen, säger Nikula.