Hoppa till huvudinnehåll

Lyckas politikerna stoppa klimatförändringen? Svenska Yle sänder direkt från riksdagen - kommentera!

Klimatförändringen är här. Men är beslutsfattarna beredda på tillräckligt drastiska åtgärder? frågar Svenska Yle i en stream från riksdagshuset i dag, med start klockan 11.55.

Klimatfrågorna är en het potatis runt om i Europa. I Tyskland har högsta domstolen förbjudit dieselbilar i stora städer på grund av de höga kväveoxidutsläppen. I Polen tvingades regeringen stoppa avverkningarna i den europeiska urskogen på grund av EU-domstolens beslut.

Partierna drar stora växlar på klimatfrågan inför vårens riksdagsval

Det är naturligt att partierna drar stora växlar på klimatfrågan inför vårens riksdagsval. De gröna har gått hårt ut mot de andra partierna och kräver att nästa val blir ett klimatval. Men miljöfrågorna är inte någonting som De gröna har ensamrätt till.

Både Saml och SDP lyfte upp klimatfrågor på riksdagsgruppernas sommarmöten förra veckan.

SDP vill att Finland ska vara klimatneutralt redan i början av 2040-talet

SDP konstaterar att klimatförändringen måste tas på allvar. Den nuvarande regeringen siktar på klimatneutralitet fram till år 2050. SDP höjer insatserna och vill att Finland ska vara klimatneutralt redan i början av 2040-talet.

Samlingspartiet däremot bygger sin miljöpolitik på åtgärder som den sittande regeringen redan har förbundit sig till. Finland ska avskaffa kolkraften före 2030 och halvera användningen av olja under 2020-talet.

Saml vill avskaffa kolkraften före 2030 och halvera användningen av olja under 2020-talet

Centern har lyft upp satsningarna på Parisavtalet och nya naturskyddsområden, och vill på det sättet jobba för biodiversitet. Finland ska - enligt Parisavtalet - fram till 2030 skära bort två femtedelar av klimatutsläppen från trafik, jordbruk, uppvärmning av byggnader och sophantering.

Regeringsprogrammet från sommaren 2015 fokuserar på cleantech och att det ska skapas arbetsplatser inom bioekonomi och miljöteknik. Likadana tongångar hörs från Samlingspartiet och SDP som båda tror på gröna innovationer.

De gröna går längst och vill att oljan ska förbjudas under 2020-talet och naturgasen under 2030-talet

För miljöorganisationerna räcker det här inte till. Finland borde ta i hårdare för att höja EU:s och de globala klimatmålen. De gröna går längst och vill att oljan ska förbjudas under 2020-talet och naturgasen under 2030-talet.

Sommarens chockvärme har fått också tvivlarna att dra öronen åt sig. Klimatförändringen är här. Men hänger beslutsfattarna med? frågar Svenska Yle i en stream från riksdagshuset. I debatten deltar Sari Multala (Saml), Erkki Tuomioja (SDP) och Pekka Haavisto (De gröna). Debatten leds av Markus Ekholm.

Rättelse 28.8 kl 17:28: kväveoxid, inte koldioxid.

Läs också