Hoppa till huvudinnehåll

Misstag inspirerade Ekenäsfotografen Christoffer Relander – en av kandidaterna för Didrichsens Pro Arte-pris

man med kamera
Fotokonstnären Christoffer Relander drömmer om att ställa ut på museum. man med kamera Bild: Monica Slotte / Yle fotograf,fotografering,konst,Ekenäs,Västnyland,Dubbelexponering,porträtt (konstverk),christoffer relander nominerad för Didrichsens Pro Arte-utmärkelse

Natur, människa och alternativa tekniker är centrala begrepp för Ekenäsfotografen Christoffer Relander som är nominerad för Didrichsens Pro Arte-pris.

Hans multiexponeringar väcker förundran och ibland även förskräckelse.

- Jag går mycket på känsla. Det märks i mina arbeten om jag har haft en bra eller en dålig dag, förklarar fotokonstnären Relander.

Han arbetar ibland i färg men nästan allra helst utan.

bild på bord
bild på bord Bild: Monica Slotte / Yle fotograf,fotografering,konst,Ekenäs,Västnyland,Dubbelexponering,porträtt (konstverk),christoffer relander nominerad för Didrichsens Pro Arte-utmärkelse

- Svartvitt lämnar mera utrymme för fantasin och är mer surrealistiskt.

Relander tycker att man kan titta längre på en svartvit bild utan att den blir tråkig.

Gammal teknik

Tekniken med dubbelexponering eller multiexponering härstammar från filmens ungdom.

- Många förknippar dubbelexponering med ett misstag, att man har glömt att spola fram rullen och så tar man av misstag två bilder på varandra. Resultatet är då ofta någonting helt oväntat.

En bekant gjorde ett misstag som sedan kom att inspirera Christoffer Relander flera år senare.

Han började experimentera med tekniken och har fortsatt med det i närmare 10 år.

kamera i närbild
Ramar för motivet och bildkompositionen. kamera i närbild Bild: Monica Slotte / Yle fotograf,fotografering,konst,Ekenäs,Västnyland,Dubbelexponering,porträtt (konstverk),fotoprojektet Jarred&Displaced

Också om Christoffer Relanders misstag i allmänhet är kontrollerade beror resultatet också på vilken typ av arbeten han gör.

- Det finns alltid en spänning med den grafiska formen och det kan komma överraskningar. Det är en orsak till att det är en spännande teknik.

Då han fotograferar på film skapar han bilden i sin fantasi före framkallningen.

- Du måste föreställa dig bilden och sedan se hur nära verkligheten du kom.

Relander säger att internet med bloggar och artiklar har bidragit till den stora spridning hans bilder har fått internationellt.

- Efter det började jag samarbeta mera med gallerier utomlands och nu också i Finland.

Tre nominerade

Marie-Louise och Gunnar Didrichsens konststiftelse delar i år ut konstpriset Pro Arte till en ung framgångsrik finländsk konstnär.

Priset delades ut första gången 2003 och då till konstgrafikern Sari Bremer. År 2009 gavs priset till skulptören Kim Simonsson.

Utöver stipendiet organiserar Didrichsens konstmuseum en utställning med den vinnande konstnärens verk med en strävan att främja den unga konstnärens karriär.

Att vinna priset vore otroligt kul men att vara nominerad betyder redan massor― Christoffer Relander, fotokonstnär

Nominerade bildkonstnärer 2018 är Alma Heikkilä, Karoliina Hellberg ja Christoffer Relander.

bild på bord
Natur och människa blir ett. bild på bord Bild: Monica Slotte / Yle fotograf,fotografering,konst,Ekenäs,Västnyland,Dubbelexponering,porträtt (konstverk),christoffer relander nominerad för Didrichsens Pro Arte-utmärkelse

Relander säger att det känns fint att bli uppmärksammad också i Finland.

- Att vinna priset vore otroligt kul men att vara nominerad betyder redan massor. Det har varit något av en dröm att ställa ut på ett museum.

Här hittar du Christoffer Relanders bilder

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland