Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö: Vi ska inte hela tiden bry oss om vad andra tänker om oss – se presidentens tal för ambassadörerna

Republikens president Sauli Niinistö kritiserar den som han kallar inrotade ovanan bland finländarna att grunna över vad andra tänker om vårt land.

Niinistö, som på tisdag förmiddag talade till den samlade ambassadörskåren, sa att den här ovanan igen visade sitt fula tryne under den diskussion som fördes i samband med toppmötet mellan USA:s och Rysslands presidenter i juli.

- Jag trodde faktiskt vi redan hade sluppit det här. Under mina sex år som president har jag inte stött på en enda diskussionspartner som ifrågasatt Finlands internationella ställning.

Niinistö påminde om att om vi inte själva ifrågasätter oss själva gör ingen annan det heller.

- Vi bör inte hoppa till för varje enskild gliring om vår neutralitet eller finlandiseringen, sade presidenten, som i stället efterlyste ett större självförtroende.

Ingen mystik i relationerna till Ryssland

Vad gäller Finlands relationer till Ryssland ligger det ingen mystik i dem.

- Det är snarare så att den raka kommunikation vi har med Ryssland bemöts med intresse och tacksamhet. Andra länder har till och med bett om vår hjälp i att öppna relationerna till Ryssland.

Niinistö har på senare tid träffat sin ryske kollega Vladimir Putin vid två olika tillfällen - nu senast i Sotji vid Svarta havet.

Enligt Niinistö verkar Rysslands president Vladimir Putin vilja få bättre kontakter till Europa, i synnerhet inom den ekonomiska sfären.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes