Hoppa till huvudinnehåll

Skandalomsusade svenskan hotar att anmäla finska journalister – nobbar Sverigekampen

Meraf Bahta.
Meraf Bahta deltar i Diamond League i stället för Sverigekampen. Meraf Bahta. Bild: IBL / Henrik Isaksson / All Over Press Meraf Bahta

Meraf Bahtas EM-brons på 10 000 meter kantas av frågetecken i och med att hon utreds för dopningsbrott. Fallet har fått mycket publicitet i Finland. Nu överväger Bahtas ”extra-pappa” Ulf Björklund att anmäla finländska journalister för felaktigheter och lögner.

Björklund avslöjar för Göteborgs-Posten att Bahta inte kommer att delta i Sverigekampen, som arrangeras fredag-lördag i Tammerfors.

Meraf Bahta får tävla medan utredningen kring hennes misstänkta dopningsbrott pågår. Hon har inte gett ett positivt prov, men har tre gånger misslyckats med att uppdatera sin vistelserapport.

Risar finländska journalister

Ulf Björklund, som är Bahtas före detta tränare, kritiserar i kraftiga ordalag hur fallet har framställts av finländsk media.

– Jag tror att finsk massmedia har gett folket en felaktig bild av Meraf. Hur roligt är det då att åka? Den finska dopningshistoriken är inte vacker och de tar tacksamt emot sådana historier för att visa att Sverige inte är så himla bra vi heller, säger han till Göteborgs-Posten.

Bahta och Björklund överväger nu att anmäla en del finländska journalister.

– Det är otroligt massa felaktigheter och lögner som figurerat i det här fallet påhittat av oärliga journalister. Det kommer vi anmäla. Vi kommer inte släppa detta, säger Björklund.

Läs mera:

Kolumn: Grovt svenskt övertramp – en skymf att Meraf Bahta fick springa och ta EM-medalj

Meraf Bahta borde aldrig ha fått delta i friidrotts-EM och det är synd att hon åker hem med en medalj. En medalj hon troligen ännu tappar. Det svenska förbundet får underkänt, skriver Yle Sportens Janne Isaksson.

Läs också