Hoppa till huvudinnehåll

Bamse, Limppu och Eddie springer från Ekenäs till Helsingfors: ”Den här gången blir det ingen lövbiff på vägen”

Eddie Myrskog, Bernhard "Bamse" Forsten och Linus "Limppu" Lehto.
Eddie Myrskog, Bernhard "Bamse" Forsten och Linus "Limppu" Lehto. Eddie Myrskog, Bernhard "Bamse" Forsten och Linus "Limppu" Lehto. Bild: Yle / Hanna Othman välgörenhet,bold100

Ibland kommer man på galna upptåg. - Hej, vi springer från stan till vår stuga i Ekenäs, föreslog Bamse Forstén till sin kompis Eddie Myrskog i september ifjol. Då gick det inte som på Strömsö, så i år försöker grabbarna på nytt. Denna gång med förstärkning.

På fredag morgon klockan 06.00 kommer Eddie, Bamse och Limppu att springa en hundra kilometer lång sträcka från Bernhard ”Bamse” Forsténs stuga i Ekenäs till Gräsviken i Helsingfors.

- Vi skulle göra det redan ifjol, men var tvungna att avbryta efter cirka sjuttio kilometer. Vi var helt enkelt inte tillräckligt väl förberedda, berättar Eddie Myrskog.

Det var inte bara förberedelserna och tidpunkten, en regnig dag i slutet av september, som satte käppar i hjulen.

- Så här i efterskott så var det säkert inte så smart att ta en timmes paus i Pickala för att äta en lövbiff, funderar Forstén.

En butiksbyggnad
Här åts den ödesdigra lövbiffen hösten 2017. En butiksbyggnad Bild: Yle/Linus Westerlund Västnyland,Sjundeå,vinter,hus,korsningar (plats),abc,restauranger,Bensinstation,abc pickala

Nya tag, nya mål

I år är förutsättningarna för att lyckas betydligt bättre. Duon har blivit en trio då Linus ”Limppu” Lehto bestämde sig för att han också vill vara med.

- Jag hade precis läst boken Born to run och var inspirerad att prova på ultralöpning, det vill säga då man springer en sträcka som är längre än ett maratonlopp. Så när killarna på en fest tidigare i vår frågade om jag vill vara med så svarade jag ja.

I något skede väcktes även tanken på att löpa för välgörenhet.

- Vi tänkte att om vi nu ska lida i år igen så kan vi lika bra göra det för välgörenhet, så att någon annan kan dra nytta av det, berättar Myrskog.

Rosa bandet
Bröstcancer i den närmaste kretsen inspierade valet av välgörenhet. Rosa bandet penninginsamling,cancerstiftelsen

Att det blev just Rosa bandet och bröstcancer har sin förklaring.

- Min mamma drabbades av bröstcancer för ett halvt år sedan, berättar Forsten. Och min moster har också haft det, men bägge mår bra nu, tillägger Myrskog.

#bold100

Starten går från Jomalvik i Ekenäs klockan 6 på fredagmorgon. Målet finns i Gräsviken.

- Vi vet inte exakt hur länge det tar att springa, så vi vill starta i god tid så att vi hinner fram före kvällen. Jag gissar på att det kan ta mellan tolv och femton timmar, säger Linus ”Limppu” Lehto.

Med på turen längs med stamväg 51 kommer de också att ha en så kallad säkerhets- och en kameraman.

- Vi kommer att streama hela loppet, för den som vill följa med, berättar Bernhard ”Bamse” Forstén.

Bernhard "Bamse" Forsten, Linus "Limppu" Lehto och Eddie Myrskog.
Bamse, Limppu och Eddie snackade ihop sig om löpningen på en fest. Bernhard "Bamse" Forsten, Linus "Limppu" Lehto och Eddie Myrskog. Bild: Yle / Hanna Othman välgörenhet,bold100

För att få in så mycket donationer till Rosa bandet som möjligt så har killarna också lanserat en some-kampanj under hashtaggen #bold100.

- 100 kommer naturligtvis från sträckan och bold för att det krävs mod att springa den här sträckan, men det krävs också mod för att överleva bröstcancer, förklarar Eddie Myrskog.

Insamlingen har redan kommit halvvägs.

- Först satte vi målet på 100 000 euro, men justerade det rätt så snabbt till 10 000 euro. Via sponsorer och donatorer har vi redan får ihop 6000 euro, berättar Lehto.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen