Hoppa till huvudinnehåll

Brigitte Macron besöker Sveaborg på torsdag – fästningen som fransmännen först finansierade och senare bombarderade

Närbild av franska presidentfrun Brigitte Macron.
Frankrikes presidentfru Brigitte Macron besöker Sveaborg på torsdag. Närbild av franska presidentfrun Brigitte Macron. Bild: IAN LANGSDON Brigitte Macron,Frankrike

Frankrikes och Sveaborgs gemensamma historia började redan när fästningen planerades. I början av 1700-talet hade Sverige förlorat stora områden i öst och behövde ett nytt försvar mot den växande ryska stormakten.

Fästningen beslöts byggas just vid Sveaborg eftersom det var möjligt att bygga ett skeppsvarv där. Dessutom fungerade Kronberget som ett skyddat flottsområde.

För att förverkliga byggplanerna fick vi hjälp av Frankrike.

Petteri Takkula, utvecklingschef, Sveaborgs styrande organ.
Petteri Takkula, utvecklingschef, Sveaborgs styrande organ. Petteri Takkula, utvecklingschef, Sveaborgs styrande organ. Bild: Ronnie Holmberg / Yle Sveaborg

– Frankrike fungerade som finansiär under 1700-talet. Landet hade förstås också ett eget intresse av att hålla tillbaka det växande ryska riket. Sverige fungerade lite som Frankrikes ersättande aktör här på Sveaborg, berättar Petteri Takkula som är utvecklingschef för Sveaborgs styrande organ.

Det finns inga säkra uppgifter om hur stora summor Frankrike sist och slutligen finansierade Sveaborg med.

Finansieringen var ändå av stor betydelse. När Sveaborg byggdes var fästningen det svenska rikets största byggprojekt.

Napoleon välsignade det ryska övertagandet av Sveaborg

1808, ungefär 50 år efter att Sveaborg började byggas, var fransmännen ändå delaktiga i det ryska övertagandet av fästningen.

Den franska kejsaren Napoleon och Rysslands tsar Alexander ingick ett avtal om att tvinga Sverige med i kontinentalsystemet.

– Napoleon gav sedan tsaren fria händer att förena Finland med det ryska tsardömet. 1808 belägrade ryska styrkor Sveaborg och fästningen kapitulerade, berättar Takkula.

Sveaborg.
Sveaborg. Sveaborg. Bild: Ronnie Holmberg Sveaborg

Frankrike bombarderade Sveaborg i samband med Krimkriget

1855, knappt 50 år senare, var Frankrike ändå med om att förstöra Sveaborg. Som en del av Krimkriget bombarderades fästningen av en fransk-engelsk flotta.

– Västmakterna var då en betydande militärteknologisk makt. Fästningens ryska artilleri kunde inte stå emot anfallet och Sveaborg utsattes för stor förstörelse. Den syns fortfarande idag, säger Takkula.

Spåren efter bombningarna märks till exempel i att vissa byggnader helt och hållet saknas. I andra byggnader saknas till exempel den översta våningen.

– Förutom det som har byggts här, märks historiens olika skeden också i den förstörelse som fästningen har utsatts för.

Sveaborgsfärjan.
Sveaborgsfärjan. Sveaborgsfärjan. Bild: Ronnie Holmberg Sveaborg

Nu är franska turister intresserade av ön

Idag är det lugnare på Sveaborg än på 1800-talet. Fransmän syns ändå fortfarande i gatubilden.

Sveaborg, som har utsetts till ett av Unescos världsarv, besöks årligen av ungefär en miljon turister. Fransmännen har traditionellt varit bland de fem största nationsgrupperna som besöker ön.

Fransmännen Manon Saudray och Guillaume Pouzadaoux anlände till Sveaborg för att spendera en sommardag tillsammans med vänner.

– Det är verkligen fint när man anländer hit med färjan från Helsingfors, säger Saudray.

– Det verkar intressant. Här finns många muséer, många människor och turister. Det verkar bra, fortsätter Pouzadoux.

På torsdag besöker också den franska presidentfrun Brigitte Macron Sveaborg. I samband med presidentparets två dagar långa Finlandsvistelse besöker hon ön tillsammans med fru Jenni Haukio.

Texten är en översättning av den finska artikeln Brigitte Macron vierailee Suomenlinnassa – linnoituksessa, jota ranskalaiset ensin rahoittivat ja myöhemmin pommittivat av Terhi Uusivaara.

Läs mera:

Macron passade på att ta selfies med ungdomar från fransk-finska skolan i Helsingfors

Frankrikes president Emmanuel Macron och hustrun Brigitte Macron anlände på onsdag kväll till Finland efter ett besök i Danmark.

Läs mera:

Det kulturella underbarnet Emmanuel Macron lärde sig att utnyttja kontakter och etablera sig i bankvärlden - nu vill han forma säkerhetspolitiken i Europa och närma sig Ryssland

Frankrikes president Emmanuel Macron har snabbt skapat sig en position på den internationella arenan. Nu vill han omfamna Europa - inklusive Ryssland. Den europeiska försvars- och säkerhetspolitiken står högt på hans prioriteringslista. Han och hans hustru Brigitte inleder nu ett två dagar långt besök i Finland.