Hoppa till huvudinnehåll

Dyr specialistvård och lägre skatteinkomster sänker Raseborgs ekonomi - 2018 ser ut att bli betydligt sämre än 2017

En spargris med måttband runt sig.
Läget för Raseborg är betydligt spändare än förra året. En spargris med måttband runt sig. Bild: imago/Gerhard Leber/ All Over Press Spargris,pengar,fattigdom

De goda ekonomiska nyheterna från år 2017 verkar inte upprepa sig. Resultatet för år 2018 ser ut att bli sämre än Raseborg har förutspått. Det kommer fram i stadens halvårsrapport.

Raseborgs stadskamrer Thomas Karlsson konstaterar att läget är spänt.

- Det är nu viktigt att göra besparingar där man kan, säger han och riktar uppmaningen till de olika sektorerna inom Raseborgs stad.

En av de största orsakerna är att den specialiserade sjukvården är dyrare än beräknat.

Också skatteinkomsterna blir mindre än man räknade med under det första halvåret.

Vården är ett bekymmer för Raseborg

Den specialiserade sjukvården ser ut att bli närmare tre miljoner dyrare än staden budgeterat för år 2018.

Det kan hända att slutsumman blir ännu större om situationen fortsätter på samma sätt som under det första halvåret.

- Tyvärr är det så att social- och hälsovården är ett bekymmer för oss. Men totalt sett tycker jag att vi är på en bättre nivå än tidigare år, säger stadskamrer Thomas Karlsson.

En korridor på ett sjukhus med många dörrar.
Den dyra specialistvården är ett ständigt bekymmer för Raseborg. En korridor på ett sjukhus med många dörrar. Bild: Yle/Marga Sandström Västnyland,Raseborg,sjukhus,sjukhusvård,vård,raseborgs sjukhus

Raseborg kommer nu att vidta åtgärder tillsammans med Helsingfors Universitetssjukhus (HUS) för att vända utvecklingen och få kostnaderna att sjunka.

Skattesmäll för alla kommuner

Skatteinkomsterna ser också ut att bli lägre än vad staden i juni förväntade sig. Raseborg räknar nu med att få in två miljoner mindre i kommunalskatt för år 2018 jämfört med år 2017.

Dels handlar det om att arbetsinkomstavdraget har varit för lågt räknat. Dels beror det på att man inte lyckats beräkna vilken effekt den minskade semesterpenningen har på arbetsinkomstavdraget.

Skatteförvaltningen i Åbo.
Skatteintäkterna blir betydligt lägre i år. Skatteförvaltningen i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman skattebyrå,beskattning,skattedeklaration,förhandsifylld skattedeklaration,Skatteförvaltningen,skatteförvaltning

Det här är saker som kommunerna inte kan påverka. När skattemyndigheternas koefficienter justerades i juni kom det som en kalldusch, säger Thomas Karlsson.

- Alla togs på säng och hoppades att skattemyndigheterna hade gjort fel i sina beräkningar.

Rekordstor skatteåterbäring i år

Skattebetalarna kommer därför att få en rekordstor återbäring i november. I fjol betalade Raseborg 6,6 miljoner i återbäring. I år blir den summan 10,7 miljoner euro.

- Det här är något som kommer att drabba alla kommuners slutresultat, konstaterar Karlsson.

De goda nyheterna är ändå att år 2019 ser ut att bli bättre när det gäller skatteinkomster. Därför verkar det inte som om budgetramen för den delen måste korrigeras.

Svalt på fastighetsmarknaden

Raseborgs målsättning att sälja fastigheter har inte heller lyckats. Målet att göra en försäljningsvinst på 1,7 miljoner euro ser inte ut att uppnås.

En orsak är att fastighetsmarknaden överlag är utmanande för tillfället.

Villa Grantorp, en gul, stor trävilla med vita knutar
Villa Grantorp såldes nyss för drygt en halv miljon euro. Villa Grantorp, en gul, stor trävilla med vita knutar Bild: YLE/Malin Valtonen bostadshus,grantorp,Raseborg

I och med att Villa Grantorp såldes har staden fått in närmare 900 000 euro på sålda fastigheter.

- Situationen är inte så katastrofal. Det goda är att fastigheterna inte försvinner någonstans. Vi får försöka på nytt igen, säger Karlsson.

Jämna resultat är bäst

År 2017 blev ett riktigt bra år för Raseborgs stad. Men Thomas Karlsson hade hellre sett att överskottet hade varit lite mindre och att staden hade landat på plus minus noll i år.

- 2017 blev lite för bra. Det skulle hellre få vara jämnare resultat.