Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs IF tar avstånd från rasism – stänger av Jäntti efter incidenten i Kotka

Fotbollsmålvakt kastar sig mot marken.
Jonathan Jäntti stängs av i tre matcher. Fotbollsmålvakt kastar sig mot marken. Bild: Yle/Patric Westerlund fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspelare,målvakt,eif fotboll

Ekenäs IF har agerat i fallet Jonathan Jäntti och bruket av rasistiskt språk i division ett-matchen i Kotka på måndag. Föreningen har som disciplinär åtgärd beslutat stänga av Jäntti från spel i representationslagets tre följande matcher i division ett.

Det var i slutet av andra halvlek i 1–1-matchen i måndags som känslorna gick överstyr. Det hela började med en kollision mellan KTP:s forward Jean da Silva och målvakten Jäntti.

EIF:s burväktare skadade sig lindrigt i samband med sammanstötningen. Han tappade fattningen och enligt KTP:s tränare Jari-Pekka Gummerus kommenterade han Silvas utseende i rasistiska ordalag.

– Jag är naturligtvis tvungen att basera mitt uttalande utifrån vad spelarna har sagt, sade Gummerus till Kymen Sanomat.

En skärrad Jonathan Jäntti medgav till Yle Sporten att ett olämpligt ord kom ur hans mun i samband med munhuggningen spelarna emellan.

– Oavsett hur jag framställer det så blir det fel. Det var otroligt dumt av mig att uttrycka mig på det där viset. Det här är ett oerhört jobbigt och tufft läge för mig, sade Jäntti till Yle Sporten.

Förbundet utreder, EIF agerar

Redan på tisdagen kunde KTP:s lagledare Esa Vilkki berätta för Yle Sporten att hemmalaget kommer att lämna in en rapport till Bollförbundet som får ta tag i händelserna vid Arto Tolsa-stadion.

I ett pressmeddelande på Ekenäs IF:s webbplats skriver managern Peter Haglund på onsdagskvällen kort:

EIF vill i anknytning till matchen FC KTP-EIF framföra att vi inte accepterar vår målvakt Jonathan Jänttis beteende i matchens slutminuter. EIF har som disciplinär åtgärd beslutat avstänga Jonathan Jäntti från spel i representationslagets tre följande matcher i Herrettan.

Vi är i EIF mycket ledsna med anledning av det som inträffade under matchen i Kotka.

Peter Haglund
Manager för repr. laget
Ekenäs Idrottsförening (EIF)

Haglund berättade också tidigare för Yle Sporten att motståndaren KTP gjort sig skyldiga till olämpligheter.

– Det kom spelare mot våra tränare och attackerade dem efter matchen. Jag vill inte gå in i detalj, men det finns många saker att reda ut, sade Haglund.

Läs mera:

EIF:S målvakt Jonathan Jäntti sparkar ut bollen.

EIF-målvakt erkänner att han använde rasistiskt ord – bad om ursäkt via sms i natt

Sinnet rann över för Ekenäs IF:s målvakt Jonathan Jäntti i slutskedet av gårdagens match mot KTP. Han är djupt ångerfull i dag över att han skrek ett ord som kan tolkas som rasistiskt mot en motståndare. Det var oerhört dumt av mig, säger han till Yle Sporten.

Läs mera:

EIF:s målvakt Jonathan Jäntti soppar bollen med händerna.

EIF-manager anklagar motståndare för svinaktigt beteende och hot mot tränare – KTP anmäler Jänttis rop till förbundet

Ekenäs IF:s manager Peter Haglund menar att en EIF-spelare knuffades omkull och att tränaren fick motta hot efter den omsusade matchen mot KTP i måndags. Från Kotkahåll finns ingen förståelse för påståendet.

Läs mera:

Atte Sihvonen med bollen.

EIF tappade poäng efter sent baklängesmål – HIFK gick upp i serieledning

Atte Sihvonen såg ut att bli matchhjälte för Ekenäs IF med sitt nickmål men då åtta minuter återstod att spela kvitterade KTP. Matchen slutade oavgjort vilket gör att EIF tappade första platsen i tabellen då HIFK vann sin match.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport