Hoppa till huvudinnehåll

FN anklagar Nicaragua för människorättsbrott - "utomrättsliga avrättningar, tortyr och försvinnanden skapar klimat av rädsla"

Demonstranter maskerade och klädda i Nicaraguas vit-blåa färger.
De månadslånga, landsomfattande protesterna i Nicaragua krossades med hård hand enligt FN:s människorättskommission Demonstranter maskerade och klädda i Nicaraguas vit-blåa färger. Bild: Erika Brenner Nicaragua

FN anklagar Nicaragua för allvarliga människorättsbrott som har begåtts för att krossa de landsomfattande protesterna i år.

En ny, detaljerad rapport lägger fram bevis på utomrättsliga avrättningar, försvinnanden, tortyr samt godtyckliga gripanden som oppositionsanhängare har fallit offer för.

- Våldet och straffriheten som har rått under de senaste fyra månaderna, har avslöjat hur bräcklig institutionerna och rättssäkerheten är i Nicaragua, säger FN:s människorättskommissionär Zeid Raa'ad al-Hussein.

Den avgående kommissionären understryker att det råder ett "klimat av rädsla och misstro som har lett till att de lagliga protesterna har minskat dramatiskt."

Rapporten säger att det finns starka indikationer på att väpnade regeringsanhängare samarbetade med och tolererades av polisen och armén som lyder under Ortega.

Regeringen förnekade till en början att sådana våldsamma grupper existerade men nu stöder regeringen deras aktioner och låter dem operera utan att de bestraffas, understryker FN.

Zeid Ra'ad al-Hussein
FN:s avgående människorättskommissionär Zei Ra'ad Al Hussein anklagar Nicaragua för allvarliga och omfattande människorättsbrott Zeid Ra'ad al-Hussein Zaid bin Ra'ad,FN

Över 300 har dödats

Protesterna mot regeringen och den långvarige presidenten Daniel Ortega började i april, då planerade socialpolitiska förändringar utlöste demonstrationer som snabbt lockade allt fler deltagare.

Protesterna svällde och utvecklades till en folkresning som säkerhetsstyrkor och halvmilitära regeringsstyrkor slog ner med hård hand.

Människorättsorganisationer säger att över 300 människor har dödats och över 2 000 har skadats i attacker som har letts och koordinerats av polisen och armén.

- Förtrycket och hämndaktionerna mot demonstranter fortsätter i Nicaragua medan världen vänder bort blicken, beklagar Zeid Raa'ad al-Hussein som lämnar sin post i slutet av veckan.

FN medger att även demonstranterna har gjort sig skyldiga till våld då de har angripit medlemmar av de styrande Sandinisterna, regeringstjänstemän och säkerhetsstyrkor.

22 poliser har dödats som en motreaktion mot regeringens våld och den politiska krisen urartade snabbt i våld, skriver rapportörerna.

Läs också