Hoppa till huvudinnehåll

Gärningsman utnyttjade offers rädsla – tjänade pengar och står nu åtalad

Euromynt i en öppen handflata.
Arkivbild. Euromynt i en öppen handflata. Bild: Henrietta Hassinen / Yle pengar,Raha,mynt,euro,valutor,ekonomi,konjunkturväxlingar,vikande konjunktur,lön,löneskillnader,minimilön,besparingar,börskurser,konkursbrott,konkurs

Dryga 35 000 euro, det är vad en man i Vasa tjänade genom att spä på en annnan mans rädsla. Gärningsmannen uppgav att han kunde få ett motorcykelgäng att ge sig på den person som mannen, i det här fallet offret, var rädd för.

Det hela inträffade under 2016 och 2017. Offret hade vittnat i en misshandelsrättegång och var efter det rädd för en person som var inblandad i fallet.

Det fick en man i Vasa nys om och kontaktade offret. Han berättade att personen från rättegången sökte efter offret men att han kunde anlita ett motorcykelgäng för att ta itu med personen.

Det hela var påhittat och genom att vilseleda offret fick gärningsmannen offret att överföra sammalagt 35 458 euro åt honom.

Offret var tvungen att låna pengar av sin far och dessutom att ta snabblån för att ha råd att betala gärningsmannen. Detta visste gärningsmannen om.

Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse

Gärningsmannen står nu åtalad i Österbottens tingsrätt för grovt bedrägeri. Åklagaren anser att bedrägeriet ska anses som grovt eftersom offret var tvungen att låna pengar och att gärningsmannen visste om det.

Vidare anser åklagaren att gärningsmannen eftersträvat avsevärd vinning, vållat avsevärd skada samt medvetet utnyttjat offrets rädsla samt godtrogenhet.

Åklagaren yrkar på minst ett år och sex månader villkorligt fängelse.