Hoppa till huvudinnehåll

KD oroar sig för diskussionskulturen och vill slå vakt om religionsfriheten

Peter Östman och Sari Essayah på sommarmötet för Kristdemokraternas riksdagsgrupp.
Gruppordförande Peter Östman och partiordförande Sari Essayah. Peter Östman och Sari Essayah på sommarmötet för Kristdemokraternas riksdagsgrupp. Bild: Lehtikuva Peter Östman,Sari Essayah,Kristdemokraterna i Finland (KD)

Päivi Räsänen (KD) har flera gånger i sommar uttalat sig om religionsfrihetsfrågor kring synen på homosexualitet och abort. Nu vill också partiet slå vakt om religions- och yttrandefriheten.

När KD:s riksdagsgrupp hade sommarmöte i Jyväskylä diskuterade de både vårdreformen och budgetförhandlingarna. Men i en rad av andra ärenden tog de också upp sin oro för diskussionskulturen i Finland.

KD säger att man måste slå vakt rätten till religionsfrihet och yttrandefrihet.

- Man försöker i samhället i dag likrikta en diskussion att det är egentligen bara en åsikt som får råda i olika frågor, förklarar Östman.

- Via olika diskussioner i sociala medier och i politiken försöker man strama åt så att man begränsar människornas yttrandefrihet och rätt att yttra sig enligt sin övertygelse och sin åsikt. Det här vill vi slå vakt om i fortsättningen och vi är lite oroliga över utvecklingen, säger Östman.

Räsänen: Är att diskriminera när någon förlorar jobbet för religiös övertygelse

Det här är en fråga som partiets riksdagsledamot och tidigare ordförande Päivi Räsänen har tagit upp flera gånger. Hon kritiserar drevet som hon uppfattar att uppstår på sociala medier mot människor som har avvikande åsikter än den elit som driver diskussionerna.

Kristdemokraterna skriver inte i sitt utlåtande från mötet att värnandet om religionsfrihet handlar om diskussioner kring homosexualitet och abort. Men när Räsänen har tagit upp frågan har det gällt just de ämnena. Hon har skrivit blogginlägg och pressutskick om de ämnena flera gånger och det var också de frågorna hon hänvisade till under sommarmötets pressträff.

Räsänen har till exempel skrivit om Pori Jazz-vd:n Aki Ruotsala som fick lämna sin post för sina uttalanden om att homosexualitet kan botas. Festivalens styrelse tog kraftigt avstånd från hans uttalande och underströk att man motsätter sig all form av diskriminering.

Att Ruotsala förlorade jobbet på grund av sina åsikter tycker Räsänen att är att diskriminera mot kristnas rätt till åsikts- och religionsfrihet, skriver hon i sin blogg.

Räsänen har varit inne på religions- och yttrandefrihetsämnet också när det gäller vårdpersonals rätt till abortmotstånd. Hon har också flera gånger tagit utrikesminister Timo Soinis yttrandefrihet om abortmotstånd i försvar, senast i somras i både blogginlägg och pressutskick.

Jordbruksstöd och vårdreformskritik på agendan

På sitt sommarmöte lyfte Kristdemokraterna också upp oron för jordbrukarna, och kräver ett 100 miljoner euros krispaket åt dem. Läget på jordbruken är extremt stressande efter sommarens torka och fjolårets regn och kyla, båda somrarna har gett sämre skörd än vanligt.

Andra grupper som KD lyfter upp inför budgetförhandlingarna är låginkomsttagande pensionärer och barnfamiljer.

Dessutom lyfte både partiordförande Sari Essayah och gruppordförande Peter Östman upp partiets oro för vårdreformen. KD understöder valfrihet inom vården, men tycker det är feltänkt att slå ihop reformen med en förvaltningsreform och landskapen.

Det har spekulerats i vad KD kunde ha för roll när reformen ska godkännas och regeringen har väldigt knapp majoritet, särskilt om flera från Samlingspartiet röstar emot. Partiet höll under mötet fast vid att KD inte kan godkänna reformmodellen i sin nuvarande form, men att man officiellt kan ta ställning först när social- och hälsovårdsutskottet och grundlagsutskottet gett sina utlåtanden.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes