Hoppa till huvudinnehåll

Man åtalad för dråp i lägenhet i Vasa – inte första gången han åtalas för brott mot liv

Ärmen på en polisuniform.
Arkivbild. Ärmen på en polisuniform. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen Polis,polisen,polisuniform

I april i år dör en man efter att hans hals skurits upp i en lägenhet i Roparnäs i Vasa. Nu står gärningsmannen åtalad för dråp och misshandel.

Dådet inträffade efter klockan 22 lördagen den 7 april. Den nu åtalade mannen befann sig hemma hos offret. Bägge drack alkohol.

Enligt stämningsansökan attackerade gärningsmannen offret med en kniv mot halsen. Gärningsmannen skar upp ett 22 centimeter långt och 4,5 centimeter djupt sår över halsen.

Därefter försvann gärningsmannen från lägenheten. Offret ringde själv till nödcentralen men han hann dö före polis och ambulanspersonal kom till platsen.

Polisen kunde snabbt gripa gärningsmannen i närområdet efter att de kommit till platsen.

Enligt åklagaren var det gärningsmannens mening att döda offret eller åtminstone insåg han att offret kommer att dö av det han gör.

Misshandlade en tredje part

Gärningsmannen står också åtalad för misshandel. Före gärningsmannen gav sig på den nu döda mannen befann sig en tredje person i lägenheten.

Den mannen flydde efter att gärningsmannen gett sig på honom. Gärningsmannen slog och sparkade mannen, både inne i lägenheten och utanför.

Tidigare dömd för brott mot liv

Det här är inte första gången som gärningsmannen står åtalad för brott mot liv. Senast var i Uleåborg för ett brott som skedde 2013.

Så sent som i mars i år släpptes mannen ut ur fängelse för ett annat brott han begått i Vasa.

Åklagaren vill nu att gärningsmannen genomgår en psykiatrisk undersökning. Gärningsmannen har hållits fängslad sedan den 7 april i år och åklagaren vill att han fortsättningsvis hålls fängslad.

Dom i fallet kommer den 7 september klockan 14.

Artikeln uppdaterad 29.8.2018 klockan 15.16 med uppgifter om när domen faller.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten