Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmånga blivande barnträdgårdslärare inledde sina studier i Vasa: "Skulle det varit Jakobstad hade jag inte sökt"

Mikaela Sundman och Sandra Bengs.
Mikaela Sundman och Sandra Bengs är blivande barnträdgårdslärare. Mikaela Sundman och Sandra Bengs. Bild: Yle/Anna Ruda Åbo Akademi,sandra bengs

Den här veckan inleder rekordmånga nya studerande sina studier vid barnträdgårdslärarutbildningen vid Åbo Akademi i Vasa.

I våras packade professor Ann-Katrin Svensson flyttkartongerna i Jakobstad och nu är det dags att packa upp dem och hela barnträdgårdslärarutbildningen på Academill i Vasa.

- Det är verkligen kul att vara här. Det är härligt att vara i en större akademisk miljö med väldigt många kolleger som har liknande intressen och ibland helt andra synpunkter på saker och ting. Det är så nyttigt och roligt, säger Svensson.

Ann-Katrin Svensson
Ann-Katrin Svensson Ann-Katrin Svensson Bild: Yle/Anna Ruda Åbo Akademi,ann-katrin svensson

Det var med blandade känslor som personal och studerande flyttade från Jakobstad i våras efter många år av diskussioner om var utbildningen skulle finnas.

- Vissa får ju en längre resväg, så det är klart att det inte är lätt på alla sätt och vis. Men personalen känns väldigt entusiastisk.

Rekord kan bero på ny studiestad

Aldrig förr har barnträdgårdslärarutbildningen haft så här många studerande. I höst togs 60 nya studerande in, tidigare år har man tagit in mellan 24 och 29 studerande.

Nu läser 94 kandidatutbildningen och med magistrarna har barnträdgårdslärarutbildningen vid Åbo Akademi 112 studerande.

- Det är ju rekord i antalet som börjar nu och jag tror att det är för att vi är i Vasa.

Enligt Svensson kommer hälften av de nya studerande från Vasa, men de kommer också från Helsingfors, Umeå och Åland.

- Det är lättare att ta sig till Vasa än till Jakobstad. Många vill studera i en större miljö.

Barnträdgårdslärarutbildningen har i höst fler studieplatser. Svensson tror inte att de skulle ha kunnat fylla dem om de hade varit kvar i Jakobstad.

- Det tror jag inte att vi skulle ha gjort.

Studerande vill vara i Vasa

Mikaela Sundman från Korsholm är en av höstens nya studerande. För henne spelar studieorten ingen roll.

- Jag är kommer från Österbotten och har familj i både Vasa och Jakobstad, så det spelar inte så stor roll.

Sandra Bengs, också hon från Korsholm, vill bli barnträdgårdslärare för att hon vill ha en högre utbildning.

- Jag har alltid tyckt om att jobba med barn och när jag studerade till närvårdare insåg jag att jag vill ha en högre utbildning.

Spelar studieorten någon roll för dig?

- Ja, skulle det ha varit Jakobstad hade jag inte sökt, jag vill vara här i Vasa.

Professor tror på bättre utbildning i Vasa än i Jakobstad

Ann-Katrin Svensson anser att de studerande kommer att få en bättre utbildning i Vasa än vad de skulle ha fått i Jakobstad.

- De kommer att få en något mer akademisk utbildning och de kommer att få vidare perspektiv. Alla får inte samma utbildning eftersom de också kan välja kurser på Novia. Vi utbildar mer diversifierat och jag tror det är bättre att inte alla är stöpta i samma form.

På många håll är det brist på barnträdgårdslärare och enligt Svensson kan en del av förklaringen till det svala intresset för att bli barnträdgårdslärare ligga i yrkets låga status och lön.

- På dagis får barnen sin första utbildning och barnträdgårdslärarna är de viktigaste lärarna. De som tar hand om de yngsta barnen ska kunna läsa av barnen och de behöver den bästa utbildningen.