Hoppa till huvudinnehåll

Stall i Vasa i karantän – misstanke om kvarka

I väntan på att ridlektionen börjar
Arkivbild från Vasa Hubertus. I väntan på att ridlektionen börjar Bild: Yle/ Malin Hulkki hästflickor

Stallet Vasa Hubertus har satts i karantän efter att fem hästar insjuknat i influensaliknande symptom. Man misstänker att det kan röra sig om kvarka, en ytterst smittosam hästsjukdom.

Under förra veckan insjuknade den första hästen vid Vasa Hubertus och därefter har ännu fyra hästar till smittats.

Stallet är nu satt i karantän och all hästtransport har stoppats och de insjuknade hästarna har isolerats. Totalt finns nästan 30 hästar i stallet.

Blodproven visar på höga inflammatoriska värden, men först på torsdag eller fredag kommer resultaten ifall det rör sig om kvarka eller inte.

- Varje gång man har en influensa eller liknande i stallet måste man komma ihåg att det också kan vara kvarka. Men vi vet ännu inte om det är det, säger Milla Routamaa, styrelseordförande och stallansvarig vid Vasa Hubertus.

En ytterst smittosam hästsjukdom

Enligt livsmedelssäkerhetsverket Evira är kvarka en ytterst smittsam sjukdom som enbart drabbar hästdjur.

Symptom är till en början hög feber följt av bland annat hosta och näsflöde. Lymfkotorna kan också svullna under hakan och i svalget vilket ibland kan orsaka sväljningssvårigheter och avvikande andningsljud.

Största delen av hästarna tillfrisknar från sjukdomen, men den kan leda till att hästen dör eller måste avlivas. Föl är extra utsatta.

- Om det är kvarka är det allvarligt eftersom det smittar ganska lätt och hästen kan dö. Det händer inte ofta, men kan hända så man måste ta riskerna på allvar. Därför är vi så noggranna redan nu, säger Routamaa.

Vid misstanke om kvarka ska alltid veterinär kontaktas och ska enligt lag anmälas.

Undvik att ta med hunden till stallet

Vasa Hubertus skriver på sin Facebooksida att man bland annat ska tvätta och desinficera sina händer och skor när man kommer till stallet. Man ska undvika att i onödan röra hästarna och deras utrustning eller ströva omkring i stallet.

Man ska också vara noga med att tvätta, rengöra och desinficera kläder, skor och utrustning ifall man rört sig vid andra stall innan man kommer till Vasa Hubertus.

Ifall man upptäcker några symptom hos sina hästar ska man också kontakta personalen genast. Man ska också undvika att ta med hundar in till stallet.

- Kvarka smittar inte hundar eller människor, men man måste komma ihåg att det kan smitta genom att man själv, eller hunden, kan föra bakterien till andra stall, säger Routamaa.

Vasa Hubertus uppdaterar läget på sin Facebooksida.