Hoppa till huvudinnehåll

Stenkastning och glåpord - franska och brittiska fiskare i kammusslekrig vid Normandies kust

Kammusslor serverade på en marknad i Paris.
Kammusslor på en fiskmarknad i Paris. Kammusslor serverade på en marknad i Paris. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Kammusslor

En mångårig konflikt om fisket av kammusslor i Engelska kanalen har den senaste tiden tillspetsats, skriver BBC och The Guardian. I början av veckan tog franska fiskare till glåpord och stenkastning för att jaga bort brittiska trålare.

Sammandrabbningen ägde rum ute till havs, där brittiska fiskare har tillstånd att fiska kammusslor. De fem brittiska båtarna jagades till slut bort av de betydligt flera franska båtarna, som samlats för att protestera mot britternas fiske.

Inga människor skadades i sammandrabbningen, men några båtar återvände till hamn med trasiga fönster.

De brittiska fiskarna har vänt sig till Storbritanniens regering för att få skydd.

"En öppen bar för britterna"

"Kriget" om kammusslorna mellan de brittiska och franska fiskarna har pågått i 15 år. Konflikten grundar sig i att britterna har tillstånd att fiska året om, medan de franska är begränsade till perioden mellan första oktober och 15:e maj.

De senaste fem åren har fiskarna lyckats nå årliga avtal om fisket, men i år fick fransmännen nog, skriver The Guardian.

- Det är en öppen bar för britterna. De fiskar när de vill och så mycket de vill, sade Normandies chef för fiske, Dimitri Rogoff.

De normandiska fiskarna pekar också på att britterna använder stora trålare, medan de franska utövar ett mer småskaligt fiske.

Brexit utan avtal kan ge lösning

Rogoff betonar att han inte vill förbjuda britterna från att fiska, men önskar att de skulle vänta till oktober så att länderna kan dela på fångsten.

Kammusslor är en flaggskeppsprodukt för Normandie, och en mycket känslig fråga, säger Rogoff.

Han tillägger att situationen skulle lösas för Normandies del ifall Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Då skulle britterna förlora tillgången till området, och därmed rätten att fiska kammusslor i de franska vattnen.

Källor: BBC, The Guardian

Läs också