Hoppa till huvudinnehåll

Teaterskola passar också den som ska bli rörmokare som stor - Teaterskolan i Borgå förnyas i höst

jani framför sin röda bil i teatersmink
Jani Lastuniemi besöker skolor i Borgå med vitt smink i ansiktet, han rör sig i en röd gammal bil. jani framför sin röda bil i teatersmink Bild: Yle/Helena von Alfthan teater,jani lastuniemi

Barn blir nyfikna och vuxna ryggar tillbaka när Jani Lastuniemi stiger in i Borgåskolorna. Teaerskolan i Borgå ska inleda ett nytt läsår och för att locka elever besöker teaterläraren skolorna i vitt smink.

När Jani Lastuniemi kommer till intervjun har han redan sminket på.

- När jag går in i skolorna brukar de vuxna och lärarna dra sig lite tillbaka och bli rädda. Barnen och ungdomarna å andra sidan lutar sig framåt. De blir nyfikna, säger Lastuniemi.

Han ska inte föreställa en clown. Det är fråga om en klassisk teatermask.

Jani Lastuniemi är projektledare för Teaterskolan i Svenskfinland och ska också jobba som teaterlärare för Teaterskolan i Borgå under läsåret 2018-2019.

jani lastuniemi i vit teatermask pekar med en käpp mot kameran
Vem är rädd för teaterskolan? Sminket gör vuxna rädda, men barnen blir nyfikna. jani lastuniemi i vit teatermask pekar med en käpp mot kameran Bild: Yle/Helena von Alfthan teater,jani lastuniemi

Den här veckan besöker Lastuniemi skolor i Borgå för att locka elever till teaterskolan.

- I Näse skola undrade en pojke varför jag var så vit i ansiktet. Jag sa att inte är jag väl vit. Han tog till slut foto med telefonen och ville bevisa det. Det blir härliga möten med barnen i skolorna!

I höst får elever från årskurs tre uppåt gå i Teaterskolan

I höst erbjuder Teaterskolan i Borgå undervisning i teaterkonst för elever från årskurs 3 uppåt. Teaterskolan har fått en ny läroplan. Målsättningen är att göra verksamheten mångsidigare.

Jani Lastuniemi hoppas att också barn i de lägre klasserna ska kunna gå i Teaterskolan i framtiden.

- Den nya läroplanen omfattar sju år. Det är fyra år av gemensamma studier och sedan tre års temastudier då man fördjupar sig i teaterkonsten. I Borgå finns ingen så kallad konstfostran än, men tanken är att införa det i framtiden. Konstfostran skulle vara för elever i årskurs 1-2.

Jani i teatersmink mot gul vägg
Jani berättar att teaterskolan kan ge barnen sociala färdigheter, blyga barn kan hitta modet att tala inför publik efter att ha gått i teaterskola. Jani i teatersmink mot gul vägg Bild: Yle/Helena von Alfthan teater,jani lastuniemi

En skola för alla

Att gå i teaterskola kan passa också blygare barn, eller sådana som aldrig tänker bli skådespelare.

- Jag har brukat säga på skoj att också om du blir rörmokare så kan du ha nytta av att ha gått en teaterutbildning. Det syns i hur du möter dina kunder, säger Jani Lastuniemi.

Samtidigt ska Teaterskolan i Borgå också förbereda de ungdomar som vill satsa på en skådespelarkarriär på att ta sig vidare till yrkesinriktad utbildning.

En ny läroplan för grundläggande konstundervisning i teaterkonst har arbetats fram tillsammans med Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU och projektet Teaterskolan i Svenskfinland.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland