Hoppa till huvudinnehåll

Unik hemmamånad hjälper Myran i jakten på ligaplatsen: "Vi vet att många lag ogillar att komma till Nedervetil för att möta oss"

Chelsy Swackhamer spelar fotboll för IK Myran.
Chelsy Swackhamer gillar att spela hemmamatcher i Nedervetil. Chelsy Swackhamer spelar fotboll för IK Myran. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,chelsy swackhamer

IK Myran har i år öppet pratat om en målsättning att nå Damligan i fotboll och för tillfället ser det ljust ut när säsongen 2018 går in på målrakan. Spelprogramsmatematiken i vinter har dessutom bäddat för en slutspurt där fem av de sista matcherna spelas på lagets hemmaplan i Nedervetil.

Både säsongerna 2016 och 2017 har IK Myran i i det sista jagat ett avancemang till Damligan.

Den lilla byaföreningen från österbottniska Nedervetil i Kronoby kommun har i sommar vunnit tolv av sina 16 matcher division ett och igen försatt sig i ett läge där drömmen är inom räckhåll.

Att laget dessutom får spela fem av sina sex sista matcher hemma i Nedervetil gör inte heller sannolikheten för framgång mindre.

IK Myrans mångårige tränare Magnus Slotte medger att det just nu känns riktigt bra.

– Programmet är ju inte medvetet lagt upp så här. Det är vår utmanande sits varje år att spela hemmamatcher tidigt på våren och då försöker vi komma överrens med motståndare om att vända på matchparet. För de flesta brukar de passa i division ett, så även i år, men det blev ju intressant att vi har en hel månad med bara hemmamatcher. Men det gäller att tacka och ta emot, säger Slotte.

Också en av Myrans nyckelspelare, amerikanska Chelsy Swackhamer, är nöjd över upplägget.

Allie Stephenson och Chelsy Swackhamer på Myrans träning.
Swackhamer är en av nyckelspelarna i IK Myran. Allie Stephenson och Chelsy Swackhamer på Myrans träning. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,ik myran

Att spela hemma nu betyder att man nött landsväg tidigare under säsongen.

– Vi hade några tunga månader som vi var i bussen till Helsingfors, norrut eller österut hela tiden. Sånt tär på laget och på individerna. Att veta att man nu får stanna hemma och inte behöver resa ger oss ett bra självförtroende för september.

– Det är annorlunda, i en normal serie kör man turvis, men för oss är det enbart positivt, speciellt eftersom vi vet att flera lag ogillar att komma till Nedervetil och möta oss, konstaterar Swackhamer som gjort fem mål för Myran i år.

IK Myrans program:

 • 8 september, IK Myran – PK-35 (2)
 • 15 september, IK Myran – PKKU (6)
 • 22 september, IK Myran – TuWe (7)
 • 29 september, IK Myran – TPV (12)
 • 13 oktober, RoPS (4) – IK Myran
 • 20 oktober, IK Myran – FC Sport-j (11)

Inom parentes motståndarnas tabellplacering (28.8.2018)

PK-35 bjuder på tuff utmaning

Den första av Myrans fyra hemmamatcher i september är samtidigt den tuffaste. Stenhårda PK-35 från Helsingfors kommer på besök till Nedervetil (inte att förväxlas med PK-35 Vantaa, som är ett av topplagen i Damligan).

Bild från Idrottsplan i Nedervetil.
Sportplan i Nedervetil är flitigt i bruk i september. Bild från Idrottsplan i Nedervetil. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,ik myran

Under våromgången var Myran bättre med uddamålet i Helsingfors.

– Vi har förbättrat vårt spel rejält sen vi senast möttes, men de har också höjt sin nivå och både gjort mycket mål och hållit tätt bakåt. Det kommer att handla om fokus, PK-35 är ett lag som vill ha mycket boll så för oss handlar det mycket om tålamod och om att bida vår tid och slå till med kontringar vid läge, analyserar Chelsy Swackhamer.

Tränaren Magnus Slotte minns också bortamatchen som en utmanande affär och minns att hans lag var rejält tillbakapressade, speciellt under den andra halvleken.

Under säsongen har både PK-35 och IK Myran rustat upp med sikte på den serieseger som ger avancemang till Damligan i fotboll.

– Det naturliga hade varit att stärka vår defensiv när Janni Laakso åkte iväg för att studera. Jag anser ändå att vi har fullgoda defensiva ersättare, men det vi kanske saknat i år jämfört med tidigare år är hjälp med själva målproduktionen. Tanken var att ännu ta in en spelskicklig spelare med näsa för målet och det har vi lyckats bra med, säger Slotte med hänvisning till amerikanska Anna Smalley.

"Vi kan sätta oss själva i ett fantastiskt läge"

Med Smalley i truppen är IK Myran nu redo att ta ett stort kliv mot drömmen, ett avancemang till ligan.

Även om ingenting avgörs defintivt på Nedervetil sportplan den 8 september är det ett gyllene läge att bädda för något stort.

– Det här är en match där vi kan sätta oss i ett fantastiskt läge att vinna serien och ta steget upp till Damligan. Det är mer press på oss att vinna seriefinalen, vi måste vara lugna och coola och inse att oberoende hur det går är vi alltjämt med i racet. Säsongen slutar inte här, vi har bara ett läge att förbättra våra aktier rejält, påpekar Swackhamer.

Både Swackhamer och Magnus Slotte var med om en kvalförlust i oktober 2017, när ONS från Uleåborg behöll sin ligastatus efter ett dubbelmöte.

IK Myrans tränare Magnus Slotte.
Magnus Slotte i Uleåborg efter 0-4 mot ONS. IK Myrans tränare Magnus Slotte. Bild: Yle/Antti Koivukangas. fotboll,damfotboll,magnus slotte

För Slotte har nederlaget i Uleåborg fungerat som tändvätska inför 2018.

– Jag minns att ja sade det redan då i nederlagets ögonblick också till Yle Sporten, att även om det var negativa tankar på ytan och man var harmsen över förlusten. Redan då gav det blodad tand och många var redan då i tankarna i nästa säsong och ”nu jälkar”. Och här är vi nu.

Skillnaden i tabellen mellan ettan IK Myran och tvåan PK-35 är två poäng inför seriefinalen i Nedervetil.

En seger där skulle se marginalen växa till fem poäng, men Magnus Slotte har is i magen.

– Efter PK-matchen, hur det än går, har vi ännu fem otroligt höga hinder kvar att ta oss över. Jag tror nog vi klarar väldigt bra av att hålla fötterna på jorden, oberoende hur det går. Trots favoritskapet har vi hela säsongen jobbat med att ta en match i taget. Jag tror inte det blir några problem under de avslutande omgångarna.

Bara två förluster i år

IK Myran har gjort en övertygande säsong i Ettan så här långt. Myrans poängtapp under säsongen är fyra till antalet.

I maj spelade man två gånger oavgjort på bortaplan då det blev 1-1 både mot TPV i Tammerfors och PKKU i Tusby.

Säsongens första nollpoängare kom i Joensuu mot FC Hertta den 5 maj och den andra i mitten av juli i Helsingfors på bortaplan mot HPS.

IK Myrans målskyttar i division ett 2018 (38 mål)

 • Jade Montgomery 12 mål
 • Sofia Matikainen 9 mål
 • Chelsy Swackhamer 5 mål
 • Viktoria Byskata 4 mål
 • Marie-Helen Prest 3 mål
 • Anna Smalley 2 mål
 • Fanny Lindholm 1 mål
 • Ellen Libäck 1 mål
 • Amanda Kass 1 mål

För Chelsy Swackhamer har säsongen varit durbetonad.

– Min tilltro till detta lag är starkare än till någon av de tidigare upplagorna jag medverkat i. Vi har fått in bra spelare utöver Jade och Anna. Vi spelar det bästa försvarsspelet vi gjort under mina tre år här. Det här är laget som kan föra oss i mål, menar hon.

Målet, ligan, har man jagat i tre säsonger nu. Säsongen 2018 är ändå det första då man haft avancemanget som en uttalad målsättning.

Magnus Slotte leder en träning för IK Myran.
Slotte dirigerar Myrans damer. Magnus Slotte leder en träning för IK Myran. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll,ik myran

– Vi har en tydlig målsättning, vi skulle inte bara spela och se hur långt det räcker, vi har faktiskt haft avancemanget som målsättning och det är roligt att vi ännu i detta skede har alla möjligheter att uppnå vårt mål, säger Slotte.

Inte om, utan när

Swackhamer tillåter sig redan att låta tanken vandra vidare. Om och när avancemanget är ett faktum måste man redan börja tänka i andra banor.

Att stiga till en högre serienivå är en sak.

Att hållas där är en helt annan.

– Vi har fört dessa diskussioner mer individuellt och också i grupp. Den personal vi har på plats just nu kunde inte bara stanna kvar i serien utan också ta en hel del poäng. Det krävs ändå en hel del jobb och att vi höjer på vår nivå. Vi är dessutom ett väldigt anfallsinriktat lag, vi vill ta bollen och anfalla.

– När vi stiger till ligan kan det hända att vi får ändra på vårt sätt att spela lite och vara med defensiva. Alla som mött oss vet att det inte nödvändigtvis är vår stil. Vi har materialet men får kanske ändra på vår mentalitet lite, avrundar Swackhamer.

Matchen IK Myran - PK35 spelas i Nedervetil den 8 september klockan 15.00.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport