Hoppa till huvudinnehåll

Urpilainen ställer upp i riksdagsvalet – Tolppanen blir pensionär

Kollage av Jutta Urpilainen och Maria Tolppanen.
Kollage av Jutta Urpilainen och Maria Tolppanen. Bild: Yle Maria Tolppanen,Jutta Urpilainen

SDP:s förra partiordförande Jutta Urpilainen från Karleby ställer upp i riksdagsvalet nästa år. Strax efter meddelar riksdagsledamot Maria Tolppanen (SDP) från Vasa att hon inte ställer upp i nästa riksdagsval.

Maria Tolppanen ville vänta med sitt besked tills Jutta Urpilainen meddelade om sin kandidatur. Skulle inte hon ställt upp hade Tolppanen övervägt en kandidatur.

- Jag är helt enkelt så gammal. Jag fyller 66 i höst och när nästa period är slut är jag 70.

- Jag är säker på att det går bra för Jutta och att hon får en ministerpost i nästa regering.

Tolppanen är glad att det finns yngre riksdagskandidater från Vasa som ställer upp för Socialdemokraterna. Bland dem Kim Berg, Linnea West och Matias Mäkynen.

Nu ska hon satsa på den kommunala politiken och är också välvilligt inställd till en kandidatur om landskapsvalet blir av. I övrigt blir hon pensionär.

Tolppanen har suttit två perioder i riksdagen. Under den pågående perioden bytte hon parti, från Sannfinländarna till Socialdemokraterna.

Det var i onsdagens upplaga av Keskipohjanmaa som Urpilainen meddelade att hon ställer upp i riksdagsvalet nästa år.

Urpilainen var partiordförande i sex år och hon var också finansminister i Jyrki Katainens regering. Nu siktar hon på en femte period i riksdagen, och är vid behov redo för en ny ministerpost.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten