Hoppa till huvudinnehåll

Viktor Hertén parkerar snöskotern för gott: "Jag vet vad som krävs för att nå toppen och min motivation räcker inte till längre"

Viktor Hertén skyddar öronen innan han startar sin snöskoter.
Viktor Hertén tackar för sig efter 18 säsonger. Viktor Hertén skyddar öronen innan han startar sin snöskoter. Bild: YLE/AnttiKoivukangas hertén

Förra säsongen fick Viktor Hertén från Vexala i Nykarleby chansen att köra snöskotercross som proffs i USA. Nu meddelar Hertén via sina konton på sociala medier att den 18:e säsongen också blev hans sista i sadeln.

Hans år inom snowcross har kantats av fina framgångar. Ett EM-guld och FM-medaljer i alla valörer finns hemma i prisskåpet i Vexala, men fler lär de inte bli.

Åtminstone inte i snowcross.

– Jag har grubblat en hel del på min framtid och kommit fram till att det nu är över. Jag vet vad som krävs för att nå toppen och min motivation räcker inte längre till, skriver Hertén på onsdagen.

Öppna Instagram-inlägget

När Yle Sporten träffade Hertén förra hösten var det inför avfärd till USA, där han skulle få chansen att köra som proffs.

– Det känns bra, det är en dröm som kommer att förverkligas. Jag har velat göra det här länge och hade kanske delvis hunnit tänka att det inte blir av. Jag hade en supersäsong i fjol med dubbla FM-guld och det gjorde sitt, sade Hertén då utanför garaget framför hans pappas hemgård.

Året i USA blev av, och var både spännande och annorlunda, men kanske inte exakt det som Hertén hade tänkt sig.

– Jag kommer att sakna alla människor inom snowcross och hoppas kunna ta mig ut till tävlingsbanorna för att njuta av tävlingarna som åskådare, avrundar Hertén.

Den sista säsongen, i Pro Lite-klassen i USA, avgjordes mellan slutet av november och medlet av mars.

Viktor Hertén flyger fram på träningsbanan i Vexala.
Viktor Hertén lägger av. Viktor Hertén flyger fram på träningsbanan i Vexala. Bild: YLE/AnttiKoivukangas snöskoter,hertén

Läs också