Hoppa till huvudinnehåll

Adeline går i FBK en gång i veckan, Florian tränar nästan varje dag - Hur orientera sig i hobbysnåret?

En kvinna och en pojke står bredvid varandra i en grön lummig skog. De ler och har på sig träningskläder. De har båda blont hår och kvinnan har glasögon.
Titti Fritzén och hennes son Florian har båda orientering som hobby. En kvinna och en pojke står bredvid varandra i en grön lummig skog. De ler och har på sig träningskläder. De har båda blont hår och kvinnan har glasögon. Bild: Anna Hellberg / Yle Hobby,Västnyland,Karis,orientering,idrott,fritid,barn (familjemedlemmar),florian fritzén

I början av hösten finns det ett ämne som orsakar huvudbry hos många föräldrar, nämligen hobbyer. Vad ska barnen syssla med på fritiden och hur mycket tid borde gå åt till det?

Hos familjerna Fritzén och Uusimäki har man två väldigt olika syner på hobbyer, men familjerna har en sak gemensamt: De hinner göra saker tillsammans.

Tolvåriga Florian Fritzén från Karis tävlar i både orientering och skidåkning. Träningar har han fem gånger i veckan och de är oftast långt hemifrån eftersom han hör till orienteringsföreningen Lynx i Kyrkslätt.

Ibland när man tittar i sin fullspäckade kalender när månaden är slut funderar man nog hur man överlevde det hela― Titti Fritzén

Det blir också mycket tävlingar, vilket enligt Florian är det bästa med hobbyn. Träningarna är mest till för att bli bättre och klara sig i tävlingarna, tycker han.

- Det är roligt att vara med i stafetter och visa att man är bra för laget. Det är roligt att vinna.

Också vännerna spelar en viktig roll i Florians intresse. Han tror inte att han skulle hålla på med idrotten alls till samma grad om det inte var för vännerna i föreningen.

Ibland hinner Florian också hänga med kompisar hemma i Karis efter träningarna. Han gillar till exempel att åka sparkcykel i skateparken.

Tvungen att prioritera

Enligt Florian lider inte skolgången trots den fullspäckade vardagen. Läxorna brukar nog bli gjorda.

Men det finns andra saker som Florian varit tvungen att välja bort för att satsa fullt på sina hobbyer.

Tidigare spelade Florian gitarr och sysslade med friidrott, men nu är orienteringen och skidåkningen högsta prioritet och det finns inte tid för det andra.

Florians mamma Titti Fritzén tycker det är synd att Florian slutade med gitarrspelet som fungerade som en motvikt till idrottandet.

- Men han tyckte själv att det var i den ändan han slutar när det blev för mycket, säger Titti.

En pojke springer bort från kameran i en grön skog. Han har på sig en vit-gul träningsskjorta som det står Lynx på och randiga färggranna strumpor.
Florian Fritzén satsar hårt på orienteringen. En pojke springer bort från kameran i en grön skog. Han har på sig en vit-gul träningsskjorta som det står Lynx på och randiga färggranna strumpor. Bild: Anna Hellberg / Yle orientering,hobbyer,naturen,idrott,Västnyland,Karis,florian fritzén

Själv gillar Titti att läsa och resa, men majoriteten av hennes egen fritid går till sonens idrottande. Eftersom träningarna ordnas i och kring Kyrkslätt blir det en hel del kilometer i bil.

Körandet fram och tillbaka krånglar också till resten av vardagen, till exempel när man ska hinna laga mat och äta.

- Ibland när man tittar i sin fullspäckade kalender när månaden är slut funderar man nog hur man överlevde det hela. Men på något sätt så fixar man det ändå, säger Titti.

Gemensam hobby

Titti tycker ändå att allt körande och fixande är värt det. En avgörande sak är att hon själv gillar samma idrottsgrenar som sin son.

När Florian orienterar kan Titti också göra det och när han skidar kan hon passa på att skida själv. Hon är alltså inte bara taxichaufför åt sonen utan får sin egen motion i samma veva.

- Jag skulle kanske bara sitta hemma om jag inte var tvungen att köra honom till träningarna och tävlingarna.

Efterlyser idrott utan press

Även om Florian råkar tycka mest just om tävlandet önskar Titti att det skulle finnas flera möjligheter att idrotta bara för motionens och nöjets skull.

Hon säger att många hoppar av när det blir för mycket tävlingar och träningar. Florians storasyster idrottade och tävlade också mycket, men i tonåren slutade hon med allt.

- Mitt i allt fanns det inget intresse kvar och allt for på en gång, berättar Titti.

Men man behöver inte välja allt eller inget när det kommer till hobbyer.

Hilkka Uusimäkis familj bor i Backgränd utanför Karis och alla hennes barn har gått i byns frivilliga brandkår.

Övningarna ordnas en gång i veckan och de andra dagarna är barnen mest hemma.

En kvinna med blå tröja och solglasögon och en ung pojke med vinröd t-skjorta sitter på huk i en inhängnad och kvinnan klappar en gråvit stor kanin på huvudet. Det är sommar och grönt i bakgrunden.
Hilkka och Franz Uusimäki tillbringar mycket tid utomhus - bland annat med kaninen Bailey. En kvinna med blå tröja och solglasögon och en ung pojke med vinröd t-skjorta sitter på huk i en inhängnad och kvinnan klappar en gråvit stor kanin på huvudet. Det är sommar och grönt i bakgrunden. Bild: Anna Hellberg / Yle hobbyer,kaniner,familjer,djur,Västnyland,Karis,Backgränd,Franz Uusimäki

- Barnen har varit mycket ivriga att vara med i FBK. Det är en sådan hobby som barnen själva håller koll på, de vet när man ska vara var, säger Hilkka.

En del andra hobbyer har varit sådana att hon fått uppmana barnen att skynda sig för att de ska hinna i tid. Motivationen har inte varit lika stor.

Familjen har annat än bara ett barns hobby― Hilkka Uusimäki

Bland annat att läsa tillsammans med barnen är viktigt för Hilkka. När 10-åriga sonen Lorentz är på brandkårsövning brukar hon gå till biblioteket och låna böcker tillsammans med Adeline, 14, och Franz, 8.

När de två i sin tur är på brandkårsövning hinner hon spendera tid med Lorentz på tumanhand. Då gör de läxor tillsammans eller åker på en cykelutfärd.

Hobbyer som kräver att man tränar varje dag är Hilkka skeptisk till.

- Jag tycker det är för mycket. Familjen har annat än bara ett barns hobby.

Hilkka tycker inte heller att för mycket tävlande hör hemma i hobbyvärlden. Det ska inte kräva för mycket tid och energi av barnet.

Aktiv förälder - mindre skärmtitt

Har man mycket tid hemma kan det å andra sidan leda till att barnen bara sitter med sina tabletter och telefoner, påpekar Hilkka.

Lösningen är att själv vara aktiv som förälder och få barnen att bli intresserade av andra saker.

Särskilt uteaktiviteter som att gå på picknick, åka och simma, leka i skogen eller hoppa på trampolinen brukar vara kul.

Den tid man kunde använda på att skjutsa barn till olika hobbyer kan man också använda till att umgås med barnen på andra sätt.

En flicka med starta jeans och en grön huvtröja står på händer på en gräsmatta. Bakom henne står en lekstuga i trä.
Adeline Uusimäki skulle gärna gå i en cirkusskola. En flicka med starta jeans och en grön huvtröja står på händer på en gräsmatta. Bakom henne står en lekstuga i trä. Bild: Anna Hellberg / Yle hobbyer,Karis,Västnyland,akrobatik,fritid,Backgränd,Adeline Uusimäki

Frivilligbrandkåren är den enda organiserade hobbyn som barnen Uusimäki går i.

De äldre syskonen, som nu är vuxna, har också haft andra hobbyer som de börjat i på eget initiativ.

- Jag har nog funderat ifall barnen borde ha flera hobbyer, men till exempel Franz har sagt att han absolut inte vill börja med någon annan hobby.

Både Franz och Lorentz är nöjda med att inte ha andra hobbyer än FBK, men storasyster Adeline, skulle gärna börja med gymnastik eller cirkus.

Problemet är att hon inte vet var man kunde syssla med det eller hur hon skulle ta sig dit. Än så länge får hon nöja sig med att hjula och stå på händer på bakgården.