Hoppa till huvudinnehåll

Clowns och Hogfellows kör och kastar pil - motorcykelklubbar från Raseborg stöder skyddshem i år igen

två män med motorcyklar
Starten går från klubbhuset i Karis på lördag.(1.9) två män med motorcyklar Bild: Monica Slotte/Yle motorcykelklubbar,välgörenhet,pilkastning,Raseborg,Karis,Ekenäs,Harley-Davidson, Inc.,kim flinck från Clowns mc

Lördagen den 1 september ordnas välgörenhetsevenemanget Tikka-Run 2018 i Raseborg.

Det är andra året som motorcykelklubbarna Hogfellows mc Ekenäs och Clowns MC Karis samlar intresserade förare.

Köra och kasta

Starten går mellan klockan 10 och klockan 13 från Clowns klubbhus vid Lokföraregatan 3 i Karis.

Man kör en 125 kilometer lång rutt genom Svartå och Fiskars till Tenala och Bromarv. Målet är Hogfellows klubbhus i Ekenäs.

Vid fem olika anhalter kan man tävla i pilkastning. De som kastar bäst vinner pris.

Stöder barnhem i Mjölbolsta

Genom att betala deltagaravgiften på 20 euro är motorcyklisterna med och stöder skyddshemmet och barnhemmet Villa Familia i Mjölbolsta.

motorcykelhjälm
Ska fönas varje dag. motorcykelhjälm Bild: Monica Slotte/Yle motorcykelklubbar,välgörenhet,pilkastning,Raseborg,Karis,Ekenäs,Harley-Davidson, Inc.,villa familia

- I fjol kunde de resa på skidsemester med barnen. Det fanns barn som aldrig hade varit med om någonting sådant, berättar Kim Flinck från Clowns mc.

Han säger att skyddshemmet skickade en fin redogörelse över hur pengarna använts och man beslöt rikta sig till samma mottagare i år.

man på motorcykel
Kim Flinck hör till Karisklubben Clowns MC. man på motorcykel Bild: Monica Slotte/Yle motorcykelklubbar,välgörenhet,pilkastning,Raseborg,Karis,Ekenäs,Harley-Davidson, Inc.,kim flinck från Clowns mc

- Det är inte fråga om så stora summor, men med en lokal aktör vet man att pengarna kommer till nytta och stannar i regionen.

Flinck beklagar att han själv inte hinner vara med och köra på lördag eftersom arrangemangen kräver sitt.

- I hela organisationen behövs ungefär 20-25 gubbar som är ute och sköter maten och tar betalt och sånt.

Goda idéer föds på småtimmarna

Sami Sundberg från Hogfellows kommer att köra runt pilkastningsstationerna och dokumentera racet. Han sköter bevakningen på sociala medier.

- Jag gör direktsändningar på webben och pratar med människor. Och för ut kaffe till grabbarna som bemannar stationerna.

två män med motorcyklar
Sami Sundberg och Kim Flinck. två män med motorcyklar Bild: Monica Slotte/Yle motorcykelklubbar,välgörenhet,pilkastning,Raseborg,Karis,Ekenäs,Harley-Davidson, Inc.,kim flinck från Clowns mc

Sundberg presenterar sin Harley Davidson.

- Det här är en av de första Road Kingarna med insprutning. Nog går dom ganska nätt, nog.

I fjol deltog ungefär 110 förare i Tikka-Run och pengarna gick till samma ändamål. Initiativet var ursprungligen Sundbergs.

- Under bastukvällarna efter 02.30 kommer ju alla de bästa idéerna fram. Det råkade nu den här gången vara en ganska bra idé som blev till nånting, faktiskt.

Rätt fort var de båda klubbarnas medlemmar med på noterna. Deltagarna kom i första hand från regionen, men också längre ifrån.

Bra med sponsorer

Inför det första loppet krävdes en hel del planerande, men i år har man ett färdigt och fungerande koncept.

- Vi har haft bra med sponsorer och har lyckats täcka alla utgifter för evenemanget. Det betyder att hela intäkten går till välgörande ändamål, förklarar Sami Sundberg.

Kim Flinck konstaterar att motsvarande körningar ordnas på andra håll, men att det här är Raseborgsklubbarnas sätt att bidra.

- Det här är litet vår grej, så att säga. Istället för att spela kort så kastar vi pil.

Mc-säsongen lever från vår till höst och i någon mån under utlandsresor. I Raseborg satsar klubbarna på onsdagskörningar på hemmaplan.

- Många av medlemmarna är företagare eller har familj. Semestrarna räcker inte till för körningar, det är bort från nånting annat i så fall, säger Flinck.

logo på motorcykel
logo på motorcykel Bild: Monica Slotte/Yle motorcykelklubbar,välgörenhet,pilkastning,Raseborg,Karis,Ekenäs,Harley-Davidson, Inc.,kim flinck från Clowns mc

Varför kör man då motorcykel? Är det den berömda frihetskänslan som styr?

- Nå nog förstår man ju varför hundarna har huvudet ut genom fönstret; det är vindterapi, konstaterar Sami Sundberg.

I år väntas ännu fler deltagare än i fjol.

- Det spelar ingen roll vad man har för cykel, märke eller modell. Det är bara att komma hit och sparka i gång, köra rutten och landa i Ekenäs, säger Kim Flinck.