Hoppa till huvudinnehåll

Halla-aho avfärdar sannfinländares marscherande med nynazister - "Det är fejknyheter"

Jussi Halla-aho på partimöte.
Jussi Halla-aho på partimöte. Bild: Lehtikuva/Irene Stachon Jussi Halla-aho

Sannfinländarna är nöjda med sitt arbete och sin politik sedan splittringen med De blå, uppger partiet. Nyheten om sannfinländare som deltagit i högerextrema marscher i Åbo avfärdar ordförande Jussi Halla-aho som lögnaktiga.

Nyheterna i Helsingin sanomat om att sannfinländska representanter marscherat sida vid sida med nynazister i Åbo avfärdar ordförande Jussi Halla-aho som lögner och grundlösa spekulationer.

Halla-aho vidhåller att de sannfinländare som var på plats bara ville minnas offren och de anhöriga till offren för "det islamistiska terrordådet i Åbo" och tycker det är skamligt att årsdagen för knivdådet inte uppmärksammades i övrigt.

Vidare förklarar han att det att vissa extrema rörelser lockas till Sannfinländarna helt enkelt beror på att partiet vågar tala om invandring.

- Det hänger inga extrema människor i vårt parti, det är klart att i ett fritt land kan vilka människor som helst delta i vilka tillställningar som helst, säger Halla-aho.

Det viktiga är hur sannfinländarnas medlemmar och aktiva själva agerar och inte vem som råkar vara i samma stad samma dag

Partiordföranden visar inget intresse för att reda ut vilka partiaktiva som gjort vad i Åbo.

- Vad är det som borde diskuteras? Jag vet att en sannfinländare höll ett tal på en tillställning, det är inte klart för mig vilka som stod bakom den tillställningen. Men jag tycker det viktiga är hur sannfinländarnas medlemmar och aktiva själva agerar och inte vem som råkar vara i samma stad samma dag.

Partiet är bekväma med oppositionsplats

Sannfinländarnas riksdagsgrupp samlades till sommarmöte i Helsingfors på torsdag precis innan sitt partimöte i Lahtis på lördag, som man stolt berättar att har över 1000 anmälda.

Det är ett år sedan splittringen med De blå och Sannfinländarna har enligt opinionsundersökningarna klart hämtat sig efter en liten svacka i vintras. I juli i år var stödet lika högt som strax före kommunalvalet i fjol, 10,3 procent. I augusti sjönk det en aning, medan De blås stöd har sjunkit till obetydliga 0,8 procent.

Det här är Sannfinländarna klart nöjda med, men det handlar inte bara om skadeglädje utan också om en klar lättnad. Partiet har lättare att jobba i opposition, utan De blå och regeringssits. Nu löper samarbetet bra i riksdagsgruppen, lyfter riksdagsgruppens ordförande Leena Meri fram på mötet.

- Arbetet i riksdagsgruppen har varit trevligt och inspirerande. Nu kan man tala fritt och vara sig själv och framför allt representera sina väljare, säger Meri.

Jordbruket är i kris - "Måste vi återuppleva en hungersnöd för att inse det?"

Arbetsfördelningen på sommarmötet är klart: partiordförande Jussi Halla-aho fokuserar sitt tal på invandring och hur mycket skattepengar det går till det, pengar som borde användas för att hjälpa finländare. Halla-aho talar om "haittamaahanmuutto", skadlig invandring, som partiet lyfter fram att Finland måste sluta med.

Riksdagsgruppens ordförande Leena Meri talar i stället om så gott som allt annat än invandring: partiet ska jobba för finskt arbete, för att finska låginkomsttagare ska få det bättre, för att ge finländare grundtrygghet och bättre socialskydd, lite för att skydda de finska vattendragen och framför allt: det finska jordbruket behöver hjälp.

Vi måste understöda den inhemska produktionen vad EU än säger. Eller måste vi vänta på att Finland upplever hungersnöd som på 1860-talet?

Här riktas kängorna starkt mot EU som Sannfinländarna dels tycker borde bidra med krisstöd, dels tycker att använder finska skattebetalares pengar för att understöda produktion i andra länder.

- När ska finländska politiker börja försvara finländare? Vi måste understöda den inhemska produktionen vad EU än säger. Eller måste vi vänta på att Finland upplever hungersnöd som på 1860-talet? provocerar Leena Meri.

Staten måste sluta ta lån och pengar ska delas ut till finländare

Sannfinländarna frågar sig varför journalisterna bara är intresserade av att fråga dem om invandring när de har så mycket annat de vill tala om.

Samtidigt genomsyrar invandringsfrågan all annan politik de för, eftersom det är det finska, det inhemska och de egna som hela tiden lyfts fram vare sig det gäller sysselsättning, företagsamhet, bistånd eller jordbruk.

Partiet lyfter fram tre centrala principer. För det första ska man bara dela ut de pengar som finns, det vill säga inte öka på statsskulden. För det andra ska man prioritera rätt, det vill säga prioritera finländare. För det tredje måste säcken med pengar växa, det vill säga man vill öka på resurserna genom att satsa på arbete och entreprenörskap.

Regeringens budskap om att Finland behöver arbetskraft från utlandet avvisar partiet kraftigt som endast ett försök att locka ännu billigare arbetskraft.

Arbetet för att stoppa klimatuppvärmningen som många andra partier lyft upp på sina sommarmöten säger Sannfinländarna att Finland med så ren luft inte behöver ta huvudansvar för, det ska Kina och Indien och andra förorenare göra. Att höja kostnaderna för el- och uppvärmning av klimatskäl är fel mot Finlands låginkomsttagare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes