Hoppa till huvudinnehåll

Jazzsångaren Mariah Hortans släpper skiva på tre språk

Maria Hortans sjunger, Mathias Sandberg (gitarr), Zacharias Holmkvist (bas) och Pontus Häggblom (trummor).
Maria Hortans sjunger, Mathias Sandberg (gitarr), Zacharias Holmkvist (bas) och Pontus Häggblom (trummor). Maria Hortans sjunger, Mathias Sandberg (gitarr), Zacharias Holmkvist (bas) och Pontus Häggblom (trummor). Bild: Linus Lindholm. musik,Pontus Häggblom

Jazzsångaren Mariah Hortans utmanar Vegatoppen med en ny låt. Vem bryr sig handlar om att inleda ett förhållande och inte veta vart det leder.

Vasabon Mariah Hortans är aktuell med nya skivan ”Let’s Blame Spring som släpps i september. Av de tio låtarna på skivan är fem på engelska, fyra på svenska och en på finska.

- Som finlandssvensk har jag lyssnat mycket på engelsk musik. Mitt modersmål är svenska och finska hör till vår vardag. Därför känns det naturligt att inkludera alla tre språk på skivan, säger Mariah.

Mariah har många järn i elden

Mariah försörjer sig som musiker och är medlem i flera olika konstellationer. Förutom Mariah Hortans Jazz Quartet som ligger bakom den nya skivan, är hon också den drivande kraften bakom Ginger Sisters, Tres Madres och MSSM – a tribute to ABBA.

- Jag måste ha många dörrar öppna eftersom jag försörjer mig på musiken. Men att hålla reda på alla projekt är inte det lättaste.

Vem är Mariah Hortans?

Jazzsångaren, kompositören och musikpedagogen Mariah Hortans är bosatt i Vasa. Hon hämtar sin inspiration från klassiska jazzstorheter som Peggy Sue och Frank Sinatra.

Just nu är hon aktuell med skivan Let's Blame Spring som hon släpper tillsammans med sin jazzkvartet. Utöver jazzkvartetten är hon också den drivande kraften bakom följande grupper:

Mariah Hortans/M Sandberg duo
MSSM – a tribute to ABBA
Tres Madres: Mariah, Carla & Cecilia
The Ginger Sisters
Wise Girls
Mariah's Groove Party

En turné hägrar i höst

Just nu satsar Mariah mest på sin egen kvartett och i september drar de iväg på en turné med två spelningar i Finland och sex spelningar i Sverige.

Åtta spelningar på åtta dagar låter hektiskt men Mariah är van. Ifjol turnerade hon med gitarristen Mathias Sandberg och spelade 36 konserter under loppet av 36 dagar.

- Jag har helt enkelt en rastlös själ.

Utmanaren är en jazzig kärlekslåt

Nu utmanar Mariah Hortans tillsammans med sin jazzkvartett Vegatoppen med låten Vem bryr sig.

- Man kunde tro att låten har ett politiskt budskap men så är inte fallet. Den handlar om att inleda ett nytt förhållande och inte riktigt veta vart det leder.

Här kan du lyssna på Vegatoppen!

Läs också