Hoppa till huvudinnehåll

Lotta Schelins långa och fina karriär är över – jobbig skada gör livet svårt för Sveriges genom tiderna bästa målskytt

Lotta Schelin.
Lotta Schelin. Bild: imago/DeFodi/ All Over Press damfotboll,fotboll,Lotta Schelin

Lotta Schelin avslutar sin fotbollskarriär som 34-åring. Det dramatiska beskedet kommer efter att Schelin tampats med en nackskada i över ett år.

Efter att ha kallat till presskonferens i Göteborg meddelade en tårögd Lotta Schelin att fotbollskarriären är över. Målsprutan har haft stora problem med huvudvärk efter en pisksnärtsskada som hon ådrog sig för över ett år sedan.

Det var i en match i allsvenskan som Schelin fick en smäll som har haft långvariga konsekvenser. Sommaren 2017 deltog hon ännu i EM, men efter det blev livet riktigt jobbigt.

– Jag tyckte att det var tuffast i höstas. När man liksom hamnade som i ett ekorrhjul med smärta, och det försvann inte. Så där var det typ i två månader och man bara gick i smärta – och det blir ju olidligt till slut. Då var det riktigt tungt, säger hon enligt SVT.

Schelin berättar att hon mår lite bättre nu men att hon är långt ifrån återhämtad. Att leva ett normalt liv är svårt.

– När jag ser framför mig ett normalt liv tänker jag att man kan gå ut och jogga, gå till ett jobb eller liksom boka upp sig på saker och ting. Det kan jag inte i dag, för det här är väldigt dag till dag. Jag känner mig väldigt begränsad och lite låst. Jag vet att man måste ge det tid – samtidigt så är tålamodet det som påfrestas mest.

Lotta Schelin.
Ingen har gjort lika månnga svenska landslagsmål som Lotta Schelin. Lotta Schelin. damfotboll,fotboll,Lotta Schelin

En av de stora

Schelin har hört till de riktigt stora namnen i svensk fotboll och listan över hennes främsta meriter är imponerande: tre Champions Leauge-mästerskap, åtta mästerskap i franska ligan, OS-silver och VM-brons.

Dessutom har hon fem Diamantbollar som tilldelas Sveriges bästa damspelare, och är med sina 88 fullträffar den genom tiderna bästa målskytten i svenska landslagströjan.

Höjdpunkten på karriären var OS-silvret i Rio de Janeiro 2016.

– Det var ett väldigt speciellt mästerskap. Att stå på Maracana både i semin och i finalen var helt magiskt faktiskt. Att ta en straff inför 80 000 brasilianare är någonting som jag aldrig kommer att glömma.