Hoppa till huvudinnehåll

Macron träffar statsledningen och presidentfruarna besöker Sveaborg - följ med presidentbesöket här

Statsminsiter Juha Sipilä med Frankrikes president Emmanuel Macron.
Brigitte Macron besökte Nya Barnsjukhuset i Helsingfors. Pediatri hör till presidentfruns huvudsakliga arbetsområden. Statsminsiter Juha Sipilä med Frankrikes president Emmanuel Macron. Bild: Lehtikuva Emmanuel Macron,Juha Sipilä

Frankrikes president Emmanuel Macron som är på besök i Finland förhandlade i dag med president Sauli Niinistö. Säkerhets- och försvarspolitiken var ett viktigt diskussionsämne men inget speciellt konkret kom fram under presskonferensen som hölls.

Frankrikes president Emmanuel Macron anlände till Finland i går tillsammans med sin hustru Brigitte. På eftermiddagen förhandlar Macron med statsminister Juha Sipilä. Också ett besök på Aalto-universitetet finns på agendan.

Juha Sipilä och Emmanuel Macron går omkring på Villa Bjälbos gård.
Juha Sipilä och Emmanuel Macron går omkring på Villa Bjälbos gård. Bild: Lehtikuva Helsingfors,Emmanuel Macron,Juha Sipilä

Viktiga frågor som tas upp under besöket är säkerhets- och försvarspolitik, EU, relationerna till Ryssland och USA samt den arktiska dimensionen och klimatfrågor.

Hoppa över Twitterpostning

Niinistö förde Macron till Salutorget för att dricka kaffe:

Emmanuel Macron lyckades prestera en tweet på finska i dag.

Han skriver på Twitter att Finland har valt Europa och har deltagit i uppbyggnaden "tillsammans med oss", och att Europa nu står inför stora avgöranden och att "vi bär ett alldeles speciellt ansvar för det".

Under presskonferensen på förmiddagen konstaterade president Sauli Niinistö att enbart det att alla blir medvetna om att européerna håller samman är av strategisk betydelse.

Europa har börjat ta ansvar för sin egen säkerhet― Sauli Niinistö

Niinistö sade också att han för tio år sedan inte hade väntat sig den typens diskussion som nu har förts, och att det är viktigt att Europa i dag har börjat ta ett större ansvar för den egna säkerheten och sin roll i världen.

I dag är det meningen att presentera en överenskommelse mellan Frankrike och Finland som gäller EU:s försvar, sade Niinistö.

I går sade president Niinistö i ett tal att Finland tillsammans med Frankrike hör till den kärntrupp som vill förstärka den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken på ett omfattande sätt.

Macron: Europa och Nato ska stöda varandra

President Macron sade att han är glad över att Finland stöder det franska interventionsinitiativet, och att det vore önskvärt att också Sverige och Norge stöder idén.

Macron påpekade också att det inte är meningen att Europas projekt ska ses som riktade mot Nato. Avsikten är att båda ska stöda varandra.

Enligt Macron är det viktigt att se över relationen till Ryssland på nytt. Vidare påpekade han att det finns områden i Europas utkanter som också delar en gemensam historia.

Gemenskapskänslan som fanns på 1990-talet har gått förlorad― Sauli Niinistö
President Sauli Niinistö ryggdunkar Frankrikes president Emmanuel Macron.
President Sauli Niinistö ryggdunkar Frankrikes president Emmanuel Macron. Bild: Lehtikuva Emmanuel Macron,Sauli Niinistö,Frankrike,Finland

President Niinistö anser att den gemenskapskänsla som fanns på 1990-talet har gått förlorad och att den borde fås tillbaka.

- Det är viktigt att vi har en gemensam tanke om att vi arbetar för en gemensam sak och att vi är redo att hjälpa varandra med det. Jag tackar president Macron för att han väckt diskussion i frågan.

Macron sade att EU-ländernas arméer måste börja samarbeta solidariskt med varandra.

- Vi har samma strategiska syn.

På eftermiddagen träffar Macron statsminister Sipilä

Klockan 14.45 håller president Macron och statsminister Sipilä en gemensam presskonferens på statsministerns residens Villa Bjälbo.

Presidentfruarna Jenni Haukio och Brigitte Macron besökte i dag det nya barnsjukhuset i Helsingfors. De möttes av skolelever från den fransk-finska skolan, och fick höra både finsk och fransk musik.

Också ett besök på Sveaborg hörde till programmet.

Direktrapporteringen från presskonferensen på förmiddagen:

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes