Hoppa till huvudinnehåll

ÖSP om stödpaketet till jordbrukarna: Vi hade hoppats på mera pengar

Tomas Långgård.
Tomas Långgård på Österbottens svenska producentförbund. Tomas Långgård. Bild: YLE/Markus Bergfors lantbruk,ösp

Regeringen anvisar 86,5 miljoner euro för att avhjälpa jordbrukets lönsamhetsproblem. Vi hade hoppats på mer, det här är bara första hjälpen, säger Tomas Långgård på Österbottens svenska producentförbund.

Enligt jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) vill regeringen underlätta jordbrukarnas svåra läge med ett betydande finansieringspaket.

- Jordbrukets lönsamhet har redan länge varit ansträngd. Orsakerna till det svåra läget är stängningen av den ryska marknaden och avvecklingen av systemet med mjölkkvoter. Vidare har de svåra väderförhållandena i fjol och i år lett till en ohållbar situation, säger Leppä i ett pressmeddelande.

Leppä konstaterar vidare att man med snabba åtgärder vill hjälpa gårdar i akuta likviditetssvårigheter.

Kalv på Kristoffers Nilssons gård
Kalv på Kristoffers Nilssons gård Bild: Yle/ Stefan Paavola lantbruk,jordbrukare,traktorer,jordbruk,Liljendal,Kalv,kor,drombom

Samtidigt föreslås det flera olika åtgärder som ska hjälpa jordbrukare att på lång sikt få en tillräcklig ersättning för sina arbetsinsatser.

"Inte helt besvikna"

På Österbottens svenska producentförbund konstaterar förbundsstyrelseordförande Tomas Långgård att stödpaketet inte räddar några gårdar.

- Vi hade hoppats på ett större paket, men inte kan vi ju vara helt besvikna heller, säger Långgård.

Han påpekar att det rör sig om 65 miljoner euro i "nya" pengar. Den resterande summan har det fattats beslut om redan tidigare.

Närbild på raps, en form av oljeväxt, på ett fält.
Närbild på raps, en form av oljeväxt, på ett fält. Bild: Nicole Hjelt / Yle lantbruk,raps,jordbrukare,Svartå, Raseborg,Raseborg,Västnyland,rapsåker

Vad räcker det till?

- Det beror på hur pengarna fördelas och det vet vi inte exakt ännu. Fördelas summan jämnt över alla gårdar i Finland blir det en dryg tusenlapp per gård.

Räddar det någon gård?

- De underlättar betalningen av fakturorna som ligger på hög.

Mer åtgärder behövs

Det handlar om första hjälpen, som Långgård ser det. Det behövs ytterligare åtgärder för att få bukt med jordbrukets lönsamhetskris.

Något som utredningsman Reijo Karhinen fått i uppdrag av ministeriet att undersöka.

Vad pratar vi om rent konkret? Ett bättre pris på produkterna?

- Såväl det som våra kostnader. Kan man göra något där? Till exempel på beskattningssidan, säger Långgård.

Vete som troligen blir fodersäd
Vete som troligen blir fodersäd Bild: Yle/Carmela Walder ria. fodersäd

"Ta hand om bonden" får en fortsättning

På Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt är man nöjda över att projektet "Ta hand om bonden" föreslås få fortsatt finansiering på 3 miljoner euro för åren 2019-2020.

Projektet har visat sig synnerligen behövligt och inom ramen för det har man redan kunnat hjälpa cirka 1 500 lantbruksföretagare som befunnit sig i en svår situation.

- Det är en lättnad att höra att vi kan fortsätta med detta viktiga arbete. Med stöd av anslaget kan vi stärka skyddsnätet för att hjälpa lantbruksföretagare som befinner sig i en svår situation, säger LPA:s verkställande direktör Päivi Huotari.

Läs också