Hoppa till huvudinnehåll

Säpo: Försöken att påverka riksdagsvalet ökar - vem som ligger bakom är oklart

Säkerhetspolisen.
Säkerhetspolisen. Bild: Säkerhetspolisen säpo

Den svenska säkerhetspolisen Säpo varnar för att den den ser en ökning av aktiviteter som syftar till att påverka förtroendet för det svenska riksdagsvalet den 9 september.

Enligt Säpo kan det handla om elektroniska attacker mot myndigheter eller organisationer som är kopplade till valet.

- Vi ser ökade aktiviteter jämfört med valet år 2014 och också jämfört med hur det varit tidigare i år. Det kan exempelvis röra sig om aktiviteter på den digitala arenan som elektroniska angrepp, belastningsattacker, automatiserade konton, säger den biträdande enhetschefen på Säpo, Linda Escar, till Sveriges radio.

Det kan vara politiska organisationer eller myndigheter som är målet för de ökade angreppen.

Säpo vill inte ge några konkreta exempel eller antal på angrepp och det lär ta tid att utreda vem som är skyldig.

- Vi hanterar en mängd aktiviteter och incidenter och att säga vem som ligger bakom varje enskild aktivitet är ett pussel som vi måste göra tillsammans med andra i vårt underrättelsearbete.

- Den bilden kommer vi nog inte ha klar för oss förrän någonstans efter valet, säger Linda Escar

Allting som är avvikande är inte främmande makt― Linda Escar, Säpo

Säkerhetspolisen säger sig ha en ökad beredskap för att hantera det som man kallar "påverkansoperationer", då ett annat land kan försöka påverka valet och förtroendet för valförrättningen.

Escar understryker att det inte alltid handlar om illvilliga angrepp eller om utländska makter som vill skada förtroendet för valet.

- Det viktiga i budskapet, förutom att vi ser en ökning av vissa aktiviteter, det är ju att vi inte ser någon omfattande påverkansoperation som inletts. Det är också viktigt för att få en balans i det här, att allting som är avvikande är inte främmande makt och är inte relaterat till att störa förtroendet för valet, avvikelser är ju också en del av normalbilden, säger Linda Escar.

Säpo har beredskap för att det kan ske en upptrappning inför valet och att även själva valdagen kan vara ett tillfälle för att försöka påverka, till exempel genom att sprida felaktig information om var och hur man kan rösta.

- Då är det viktigt att man är om sig och kring sig om vem som är avsändare, och då är det ju myndigheterna som ansvarar för valet. Som sitter inne på den korrekta informationen om hur det ska gå till, säger Linda Escar, på Säpo.

Källa: Sveriges radio