Hoppa till huvudinnehåll

Tre lopp inom en dryg timme i Sverigekampen – enorm inre motivation och starkt huvud bär Borgås 17-åriga sprinterlöfte framåt

Isac Wedenberg löper stafett, 2018.
Isac Wedenberg har tacksamt med stafettrutin från föreningen Borgå Akilles. Isac Wedenberg löper stafett, 2018. Bild: Ron Liljendal friidrott,isac wedenberg

Det borde nog gå, säger Isac Wedenberg inför den anmärkningsvärda utmaningen han står inför i sin första friidrottslandskamp mot Sverige. Borgå Akilles löpartalang har gjort stora framsteg i år – och siktar på en ny huvudsträcka i framtiden.

• kl. 13:45 – 4 x 100 meter
• kl. 14:35 – 200 meter
• kl. 14:55 – 4 x 400 meter

Där Isac Wedenbergs lördagseftermiddag i ett nötskal. Borgå Akilles-sprintern spelar en viktig roll i pojklandskampen mot Sverige i Tammerfors.

Han är den enda i Finlands lag att medverka i tre grenar – alla dessutom tätt inpå varandra.

– Det är en utmaning, men som tur kommer dom i längdordning så det börjar med den kortaste och slutar med den längsta. Det hjälper lite. Det borde nog gå, säger Wedenberg till Yle Sporten.

Wedenberg ligger på förhand en bit bakom den svenska duon på 200 meter, men konstaterar att målet är att korsa mållinjen som etta. Han känner sig i rekordform och en putsning av personbästat 22,10 borde vara realistiskt.

– Jo, det kan nog gå, men det är inte tiderna som är det viktiga i Sverigekampen, det är man mot man som gäller. Svenskarna har väl sprungit 21,70 och 21,90, men inte är det omöjliga tider för mig, säger Wedenberg som ser fram emot helgen.

– Det blir spännande, jag har väntat på det länge. Man har sett det på tv så många gånger, så att nu själv få vara med känns ganska pirrigt.

Hyvlat bort knapp sekund från rekordet

Detta blir andra gången som Isac Wedenberg representerar Finland på löpbanan. Han tog sig vidare från försöksheaten på 200 meter i U18-EM i ungerska Györ i början av juli.

– Jag sprang personbästa och nådde mitt mål med att komma till semifinal. Det var överlag en trevlig upplevelse att tävla mot idrottare från många olika länder, det var ganska speciellt. Och att tävla i Finlands färger var också najs.

Isac Wedenberg.
Borgåkillen Wedenberg går i skola i Brändö idrottsgymnasium i Helsingfors. Isac Wedenberg. Bild: Yle friidrott,isac wedenberg

Wedenberg har förbättrat sitt personliga rekord på 200 meter med 79 hundradelar till 22,10 i sommar. Bakom utvecklingen finns en hyfsat hel träningssäsong.

Förra året led Wedenberg av baklårsbekymmer och deltog endast i ett par tävlingar på hela sommaren. I vintras sprang han 22,05 inomhus, men sedan dök krämporna upp igen.

– Vi var tvungna att lägga om träningen ganska mycket på våren för att se till att han hålls hel, berättar Wedenbergs tränare Stefan Tallqvist.

– Man kan säga att Isac var på den här nivån redan i vintras, till och med lite över. Men det viktiga den här sommaren har varit att han skulle hållas hel, det är nummer ett.

”Huvud som tål både träning och tävling”

Stefan Tallqvist har tränat Isac Wedenberg hela karriären. Tidigare fanns också handbollen och framför allt fotbollen med i bilden, men de senaste åren har friidrotten tagit över totalt.

– Jag såg honom för första gången när han var 10 år och då var det ju inte så mycket träning ännu, mera lek – men han hade motivationen redan då. Han visste redan som 10-åring att han ska bli sprinter. Han har en jättebra inre motivation, bedömer Tallqvist.

Tallqvist lyfter fram speciellt två saker som gör Wedenberg till en duktig löpare.

– För det första har han generna på sin sida, han har säkert mycket snabba muskelceller vilket underlättar vårt arbete, säger Tallqvist och fortsätter.

– Men för det andra – och på lång sikt är det här ännu viktigare – så har han ett huvud som tål både träning och tävling. Han har inte problem med att kliva ut ur bekvämlighetszonen när det så gäller.

Friidrottstränare Stefan Tallqvist, Borgå Akilles.
Stefan Tallqvist. Friidrottstränare Stefan Tallqvist, Borgå Akilles. Bild: Mikael Oivo / Yle Borgå Akilles,stefan tallqvist

Stefan Tallqvist leder en lovande löpargrupp i Akilles. Wedenberg sprang till exempel tillsammans med Severi Mäntylä, Daniel Niva och Henrik Illman finländskt rekord på 4 x 100 meter i 15-årsklassen för två år sedan.

Mäntylä gör Wedenberg sällskap på samma distans i Tammerfors på lördag.

– Severi kom med i vår grupp som 13-åring och vi har haft samma gäng ihop nu ganska länge. Severi och Isac har varit väldigt jämna och fått bra sparrning av varandra under årens lopp, menar Tallqvist.

400 meter framtida huvudgren

200 meter är ändå endast en mellanetapp för Isac Wedenberg. Nu byggs stenfoten som en framtida karriär på den dubbla distansen ska vila på.

– Tanken är att 200 meter är huvudsträckan just nu och om några år, när jag är vuxen, så blir 400 meter min specialitet, planerar Wedenberg.

Öppna Instagram-inlägget

Övergången får med andra ord vänta ett tag till. Tålamod är av yttersta vikt och den unga, redan rätt så skadesargade kroppen måste hålla för belastningen som så småningom trappas upp.

– På lång sikt är Isacs bästa sträcka 400 meter och vi bygger nu en grund så han nån dag ska tåla den träning som krävs. För tillfället är han inte ännu riktigt färdig för den hårda effektintervall- och snabbhetsuthållighetsträningen, säger tränare Tallqvist.

Vart det i sinom tid kan bära Isac Wedenberg återstår att se. Själv vill 17-åringen inte börja montera ihop några luftslott.

– Jag brukar inte sätta upp så stora mål. Jag tränar på för fullt och så ser vi vad som händer.

Läs mera:

Juniortruppen till Sverigekampen spikad – Isac Wedenberg och Nathalie Blomqvist tävlar i Tammerfors

De finländska friidrottsjuniorerna försvarar nästa vecka förra årets segrar då landskampen mot Sverige avgörs i Tammerfors. IK Falkens Nathalie Blomqvist som ställer upp på 1 500 meter är en av få idrottare som även var med förra året. Sprintern Isac Wedenberg från Borgå Akilles tillhör i sin tur pojktruppens profiler.

Läs mera:

18 SFI:are tävlar i landskampen mot Sverige – här är hela truppen

Oliver Helander, Sandra Eriksson och Kristian Bäck är tre av totalt 18 SFI:are som kommer att tävla i friidrottslandskampen mot Sverige inkommande veckoslut. Sverige har vunnit de två senaste landskamperna både på herr- och damsidan.