Hoppa till huvudinnehåll

Trump hotar att återuppta militärövningar med Sydkorea - "större än någonsin förut"

Bepansrade fordon under militärparad.
Trump ställde in de årliga militärövningarna med Sydkorea efter sitt toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i juni Bepansrade fordon under militärparad. Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT USA,Sydkorea

USA:s president Donald Trump bekräftar att de gemensamma, årliga militärövningarna med Sydkorea fortfarande är inställda, men att de kan återupptas när som helst.

Trump motsäger därmed försvarsminister James Mattis, som i förrgår lät förstå att USA återupptar övningarna för att öka trycket på Nordkorea.

Källor i försvarsministeriet medger att presidenten var irriterad över Mattis uttalande och att han ville rätta till honom med en serie uttalanden på Twitter.

Mattis försökte förklara sitt uttalande på onsdagen, men Trump svarade med att han kan stoppa eller starta militärövningarna när som helst.

Trump anklagar samtidigt Kina för dödläget i USA:s nedrustningsförhandlingar med Nordkorea.

Presidenten kan omedelbart köra igång övningar om han så vill. Om han gör så, så kommer de att bli större än någonsin förut― President Donald Trump

Motstridiga uttalanden om Kina

Han hävdade att Kina bryter mot FN-sanktioner genom att leverera "pengar, bränsle, gödsel och andra varor" till Nordkorea.

- Detta hjälper inte, skrev Trump på Twitter där han konsekvent talade om sig själv i tredje person.

- Presidenten kan omedelbart köra igång gemensamma övningar med Sydkorea och Japan om han så vill. Om han gör så, så kommer de att bli större än någonsin förut, hotade Trump.

Han verkade också motsäga sig själv då han anklagade Kina för att undergräva hans diplomatiska initiativ gentemot Nordkorea, samtidigt som han stoltserade med hur "starkt bandet och förhållandet" är mellan honom om Kinas ledare Xi Jinping.

President Donald Trump och Kinas president Xi Jinping skakar hand under en presskonferens i Peking 9.11.2017.
Trump stoltserade med hur goda och varma relationer han har med Xi Jinping, trots att han anklagar Kina för bristen på framsteg med Nordkorea President Donald Trump och Kinas president Xi Jinping skakar hand under en presskonferens i Peking 9.11.2017. Donald Trump,Xi Jinping,Kina

Trump verkar också koppla ihop Nordkorea med den pågående handelskonflikten mellan Kina och USA, trots att hans egen administration - Vita huset, försvarsministeriet samt utrikesministeriet - inte anser att så är fallet.

- Donald J. Trump känner starkt att Nordkorea är under hårt tryck från Kina på grund av våra stora handelstvister med den kinesiska regeringen, skrev Trump.

Trumps egna experter har ändå medgett att Kina i det stora hela verkar ha följt FN-sanktionerna även om det förekommer allt mer informell handel över den slutna gränsen mellan Kina och Nordkorea.

- Vad gäller handelstvisten mellan USA och Kina och andra meningsskiljaktigheter, så kommer de att lösas i sinom tid av president Trump och den stora presidenten Xi Jinping. Relationerna mellan dem förblir mycket starka, skrev Trump.

Donald Trump och Kim Jong-un promenerar längs med en stig.
Trump träffade Kim Jong-Un i Singapore i juni och han har sagt att han gärna skulle träffa Kim på nytt Donald Trump och Kim Jong-un promenerar längs med en stig. Bild: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES Donald Trump,Kim Jong-un,Singapore,promenad

"Goda och varma relationer med Kim"

Trump upprepade också något förbryllande att han har "mycket goda och varma relationer" till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, trots att Kim enligt honom inte har hållit sina löften om att göra sig av med sina kärnvapen.

Presidentens Twitteruttalanden kom fem dagar efter att han överraskande ställde in utrikesminister Mike Pompeos planerade, fjärde besök i Nordkorea.

Då angav han som orsak bristen på framsteg i nedrustningsförhandlingar om Nordkoreas kärnvapen.

Nordkorea har krävt eftergifter av USA, som för sin del fortfarande kräver att Nordkorea nedrustar utan förhandsvillkor och att det lägger fram en tidtabell för hur och när det görs.

Nordkorea vill främst ha sanktionslättnader och att USA går med på en deklaration och ett fredsavtal som skulle avsluta Koreakriget.

Bägge parter vägrar att ge vika i det här skedet och relationerna mellan länderna har surnat igen under de senaste månaderna.

Läs också