Hoppa till huvudinnehåll

DJ:n Taika Mannila utmanades att bekanta sig med klassisk musik – “Så där gamla människor brukar inte besöka våra klubbar”

Taika Mannila och Emilia Hoving
Från vänster: Taika Mannila och mentorn Emilia Hoving. Taika Mannila och Emilia Hoving Bild: Yle/Parad Media Oy Efter nio,emilia hoving

Vuxna är ofta dåliga på att upptäcka ny musik, och lyssnar helst på de gamla goda låtarna de tagit till sig tidigare i livet. DJ:n och konstnären Taika Mannila är inget undantag, och utmanades därför att lyssna på en ny musikgenre.

Enligt en enkätundersökning tenderar människor att sluta upptäcka ny musik när de kommit upp i 30-årsåldern. Samma enkät visade också att 60% av respondenterna nöjde sig med att lyssna på samma gamla musik de upptäckt som yngre och att 25% procent inte överhuvudtaget var intresserade av att lyssna på musik ur andra genrer.

DJ:n, konstnären och radiorösten Taika Mannila har nyligen nått 30-årsåldern och är inget undantag. Både privat och i egenskap av DJ är det R’n’B och rap som gäller, och så har det varit åtminstone sedan högstadiet. I ljuset av det här tyckte Efter Nio radio att det vore dags att hon skulle upptäcka något nytt i musikväg.

Utmaning: Lyssna på klassisk musik

Taika Mannila utmanades att under en vecka lyssna på klassisk musik, en genre som inte har så mycket att göra med det som hon normalt lyssnar på. Däremot har hon genom sina föräldrar tagit del av klassisk musik som barn.

– Jag sprang på konserter med min mamma och hon grät till musiken. Jag undrade varför hon grät, för det var ju så tråkigt, minns Taika Mannila.

I praktiken har hon ändå inte haft någon kontakt med klassisk musik under sitt vuxna liv, vilket gör att det definitivt handlar om en ny bekantskap.

Mozart, men vem annan?

Dirigenten Emilia Hoving fungerade som Taika Mannilas mentor. Hon skapade en meny av klassisk musik som bestod bland annat av en fem och en halvtimme lång spellista (som ingår längre ner i artikeln), och en konsertupplevelse.

– Jag försökte göra det lättillgängligt, men samtidigt med utmaningar. Där finns det som man kan kalla för allmänbildning, men också modernare kompositioner. Jag försökte att inte inkludera allt för långa låtar, berättar Emilia Hoving.

Det första Taika Mannila reagerade på, var att många i hennes omgivning som tog del av spellistan blev lyriska över kompositörerna som ingick där. Samtidigt märkte hon själv att hon inte kunde så många namn bland kompositörerna, förutom de vanliga så som Mozart, Beethoven och Bach.

– Jag insåg att jag måste lyssna på musiken ensam, och utan andras åsikter, för att kunna känna efter och fundera, säger Taika Mannila.

Reste till Ekenäs för att vänta på döden

I Emilia Hovings meny ingick som sagt också en konsertupplevelse. Det var svårt att hitta en konsert som skulle stämma överens med Taika Mannilas hektiska tidtabell och sommarens nerbantade utbud av konserter, men till slut hittades en lämplig konsert i programmet för Ekenäs sommarkonserter.

Konserten, med cellisten Jonathan Roozeman och Finländska Kammarorkestern i ledning av dirigenten Jukka-Pekka Saraste, var en fin upplevelse, om än besökarnas medelålder var det som stal hennes uppmärksamhet.

– Fan vad alla var gamla! Så där gamla människor brukar inte besöka vår klubbar. Det kändes som om vi alla hade kommit dit för att invänta slutet. Det kändes mäktigt, berättar Taika Mannila.

Egna problem känns mindre

Taika Mannila största insikt efter utmaningen vara att hennes egna bekymmer kändes mindre.

– Klassiska musiken har nog gjort mig lugnare. Det känns som om den handlar om så stora saker, som liv och död, och det lugnar ner mig. Vet inte varför, Säger Taika Mannila.

Emilia Hovings låtlista har också fungerat som förfestmusik för Taika Mannila, som då kunnat varva ner.

Klassisk musik otillgängligt för unga?

Både Taika Mannila och Emilia Hoving är överens om att det är tråkigt att klassisk musik ofta är svårtillgängligt för unga, mest i och med höga biljettpriser. Utbudet verkar för övrigt också vara riktat till välbärgade pensionärer.

– Orkestrarna består ju inte av pensionärer. Där spelar många unga människor, påpekar Taika Mannila.

Emilia Hoving är stolt över att Taika Mannila hittade tiden att ta åt sig ny musik.

– Det är viktigt med nyfikenhet och man ska nära barnet som man har inom sig, säger Emilia Hoving.


Efter Nio radio, lördagen den 1 september kl. 9:03 i Yle Vega och Yle Arenan.

Mer från programmet