Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump hotar med att dra USA ur WTO

Donald Trump.
Donald Trump. Bild: Chris Kleponis/All Over Press Donald Trump,USA,USAs president

USA:s president har igen kritiserat världshandelsorganisationen WTO i kraftiga ordalag och hotat med att USA kan komma att lämna organisationen.

- Om den inte skärper sig kommer jag att dra oss ur WTO, sade Trump i en intervju med Bloomberg News.

Trots att USA under Trump-administrationen varit mycket kritiskt mot WTO har USA vunnit 87 procent av tvistemålen som landet lagt fram i organisationen.

- Vi vinner sällan tvistemål, förutom i fjol, då började vi vinna, sa Trump i intervjun.

Enligt Trump beror det på att man inom WTO vet att om inte amerikanska intressen respekteras ”så lämnar jag”. Senast i juli kritiserade Trump WTO för att behandla USA ”mycket illa”.

Då sa Trump att han inte planerade att lämna WTO men att detta kunde komma att ändras om WTO ”inte behandlar oss på ett bra sätt”.

WTO grundades för 24 år sedan, under ledning av bland annat USA, för att övervaka internationell handel och lösa tvister mellan länder.

Enligt Bloomberg skulle ett WTO utan USA ha en större inverkan på världsekonomin än det upptrappade handelskriget mellan USA och Kina.

Bilindustrin är skon som klämmer

Trump är också missnöjd med EU:s förslag om att slopa tullarna på bilar. Handelskommissionär Cecilia Malmström anmälde på torsdagen att EU kan slopa handelshindren för bilar mellan USA och EU.

Malmström sade att förslaget skulle gynna båda parterna.

Inom EU är Tyskland den största exportören av bilar till USA. Förutom att tyska biltillverkare producerat fler än 800 000 bilar i amerikanska fabriker i fjol, exporterades över en halv miljon bilar till landet.

Mersun keula.
Mersun keula. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Valmet Automotive,Nystad,Mercedes-Benz,arbete

Trump har tidigare sagt att han inte vill se tyska lyxbilar på Manhattan och retoriskt frågat hur många amerikanska bilar det finns i Berlin.

Så sent som för en dryg månad sedan kom Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker överens om att utarbeta ett handelsavtal som skulle slopa tullarna på handel mellan USA och EU, förutom gällande bilar.

Nytt NAFTA på gång?

Samtidigt pågår förhandlingarna kring ett nytt handelsavtal som ska ersätta det av Trump kritiserade Nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland och USA:s representant förde förhandlingar under möten som pågick in på morgontimmarna, men parterna kom inte fram till en överenskommelse.

Förhandlingarna fortsätter på fredagen. Vita huset har planer på att under fredagen meddela kongressen om beslutet att gå inför ett nytt frihandelsavtal med Mexiko.

Det här för att avtalet i sin slutliga form skulle kunna godkännas inom den utsatta tiden på 90 dygn, alltså 1 december, vilket sammanfaller med maktskifte i Mexiko.

Trump sålde handelsavtalet på valturné i Mellanvästern

Donald Trump presenterade sin syn på handelsavtalet inför sin väljarbas på torsdagen.

- Vi kommer att ersätta NAFTA med ett vackert, splitternytt handelsavtal med Mexiko, sa Trump på torsdagen inför publiken i Indiana som samlats i en idrottshall för att se presidenten tala för republikanernas kandidat inför mellanårsvalet i november.

Trump har sagt att han föredrar en trepartslösning med USA, Mexiko och Kanada, men kan vid behov lämna USA:s nordliga granne utanför.

- Jag tror att det kommer att ske och vi har utvecklat ett gott förhållande, men de måste behandlas oss rättvist. De har inte behandlat oss rättvist, sa Trump på kampanjmötet.

Källor: Bloomberg, Reuters, AFP, Yle Uutiset, Business Insider

Läs också