Hoppa till huvudinnehåll

Efter en knivhuggning tog nazisthälsningar och våld över gatorna – nya demonstrationer väntas i helgen och många frågar sig vad som riktigt pågår i tyska Chemnitz

Demonstranter i Chemnitz håller upp upplysta mobiltelefonskärmar i kvällsmörkret.
Människor i staden Chemnitz demonstrerade på torsdagskvällen. Demonstranter i Chemnitz håller upp upplysta mobiltelefonskärmar i kvällsmörkret. Bild: EPA-EFE/FRANZ FISCHER Chemnitz,demonstrationer

I den östtyska staden Chemnitz ordnade extremhögern igen i går kväll en stor demonstration. Redan i början av veckan drog flera tusen högerextremister ut på gatorna efter ett mycket uppmärksammat våldsbrott. Två flyktingar står misstänkta för att ha dödat en tysk man.

Chemnitz kommer inte till ro. Också i går kväll ordnade det högerextrema Pro Chemnitz en demonstration som reaktion på veckoslutets våldsbrott.

Den här gången var demonstranterna ändå betydligt färre än i måndags då man räknade över 6 000 deltagare, däribland en hel del nynazister och fotbollshuliganer.

I går demonstrerade man dessutom i protest mot att regeringschefen i delstaten Sachsen var på besök i staden.

Michael Kretschmer sitter i en panel om talar i en mikrofon.
Sachsens regeringschef Michael Kretschmer diskuterade med torsdagskvällens demonstranter. Michael Kretschmer sitter i en panel om talar i en mikrofon. Bild: EPA-EFE/JENS SCHLUETER Michael Kretschmer

– Vi kommer att se till att de som utförde knivhuggningen döms och vi kommer dessutom att se till att de som springer på stan och gör nazisthälsningar kommer att bli dömda, säger den kristdemokratiske regeringschefen Michael Kretschmer.

Han intygar vidare att staten fortfarande har våldsmonopolet i sin hand och att man kan stå som garant för rätt och ordning.

Den sachsiska polisen som har fått utstå mycket kritik för hur man hanterade situationen i början av veckan hade den här gången fått förstärkning från flera andra delstater.

Förbjudna nazisthälsningar tolererades

Samtidigt frågar sig ändå många vad som egentligen pågår i Chemnitz och i delstaten Sachsen.

Hur är det till exempel möjligt att nynazister redan i söndags, genast efter den dödliga knivhuggningen av den 35-årige mannen, på öppen gata kunde angripa mänskor som såg utländska ut, utan att polisen ingrep?

Tyskar frågar sig också varför polisen står närmast handfallen då flera tusen högerextremister ställer till med kravaller och samtidigt trotsar polisen utan synliga konsekvenser.

– Bilderna var chockerande. Att se folk sträcka ut armen i nazisthälsning. Man tycker att det skulle finnas en större medvetenhet i synnerhet i Tyskland, konstaterade FN:s mänskorättskommissionär Zeid bin Ra'ad al-Hussein tidigare i veckan.

”Immuna mot högerextremism”

För att ytterligare visa sin styrka har det högerextrema Pro Chemnitz publicerat ett foto av den icke-offentliga häktningsordern för den misstänkte irakiern.

I går blev det klart att bilden har tagits av en tjänsteman inom fångvårdsväsendet i Dresden.

Med aktionen vill rörelsen göra gällande att man har sina kontakter inom det sachsiska polis- och rättsväsendet, myndigheter som redan i flera år har kritiserats för att gå alltför varsamt fram när det gäller ytterhögern.

Det samma gäller ändå också för många ledande politiker i delstaten.

Redan i början av 2000-talet slog den dåvarande regeringschefen Kurt Biedenkopf fast att människor i Sachsen är immuna mot högerextremism.

I morgon lördag väntas nya demonstrationer i Chemnitz. Den här gången ordnas demonstrationen av det högerpopulistiska partiet AfD.

Läs mera:

Invandringskritiska protester fortsätter i splittrad tysk stad - "Vi står upp för våra barn"

Hundratals invandringskritiska demonstranter har återigen samlats i den tyska staden Chemnitz. På söndag och måndag skakades staden av våldsamheter efter att en tysk man mördades av två immigranter.

Läs mera:

Mord utlöste våldsamma demonstrationer i Tyskland - invandrare jagas med flaskor

I den tyska staden Chemnitz har flera personer skadats i sammandrabbningar mellan demonstranterna. Protesterna fick sin start på grund av ett mord på söndag.