Hoppa till huvudinnehåll

Glåpord vardagsmat på EIF:s och Jaros bortamatcher – gränsen går ändå vid rasism mot utländska spelare

EIF suporters halsduk april 2015
Som EIF-anhängare riskerar man bli kallad hurri på matcher. EIF suporters halsduk april 2015 Bild: Yle/Patrik Skön Ekenäs IF,halsduk

I takt med att Ekenäs IF stigit i seriesystemet har supportrarna fått vänja sig vid större läktare och mera glåpord. Att någon skriker hurri är ändå så vanligt att EIF-anhängarna Stefan Haglund och Gustav Lundström låter det gå in genom ena örat och ut genom det andra. Inom FF Jaros supporterverksamhet är erfarenheterna liknande.

– Främst tycker jag synd om dem, kommenterar Stefan Haglund kring hur det känns när anhängare av motståndarlaget skriker glåpord.

Haglund och Gustav Lundström säger att det finns skillnader i hur bemötandet är, beroende på var matcherna spelas.

Båda menar att det är i Kotka och Valkeakoski man är minst välkommen som EIF-supporter.

– Där får man ta emot mest som finlandssvensk, säger Lundström.

Hätsk stämning under matchen i Kotka

I måndags (27.8) gjorde sig EIF:s målvakt Jonathan Jäntti sig skyldig till att uttrycka sig rasistiskt mot KTP:s forward Jean da Silva under division ett-matchen i Kotka.

EIF har beslutat stänga av Jäntti från tre matcher som disciplinär åtgärd.

Haglund och Lundström vittnar om att det överlag rådde en otrevlig stämning på matchen mellan EIF och KTP.

– Jag upplevde att domaren tappade kontrollen ganska snabbt. Det var onödiga avblåsningar och det blev ganska hätsk stämning mot domaren, berättar Lundström.

– Om domaren inte klarar av matchen så blir det osäkert på plan och spelarna märker att man kan ta i lite hårdare och skrika lite, förklarar Haglund.

Hör till jargongen

Det hela hade eskalerat mot slutet när KTP-anhängare slängt flaskor mot EIF:arna.

– De skrek att vi skulle lära oss finska och flytta till Sverige. Det jag främst reagerade på var att de skrek hurri åt laget när de kom och tackade oss, säger Haglund.

En man i mörk t-skjorta och med glasögon och en yngre man i vit t-skjorta och grå kofta. I bakgrunden en gul stenbyggnad och ett träd.
Stefan Haglund och Gustav Lundström bryr sig inte nämnvärt om någon ropar hurri ät dem. En man i mörk t-skjorta och med glasögon och en yngre man i vit t-skjorta och grå kofta. I bakgrunden en gul stenbyggnad och ett träd. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ekenäs IF,fotboll,Supporter,Gustav Lundström

Den negativa stämningen och att munhuggas med motståndarna är ändå vardagsmat för Haglund och Lundström

– Hurri är ett vanligt ord och man får ofta höra att man inte har något att göra i Finland och att man ska lära sig prata normalt, det hör till jargongen. Jag har fått det med modersmjölken och reagerar inte, säger Haglund.

Kommenterar inte språk

Haglund och Lundström erkänner också att de knappast är några änglar själva på läktaren.

– Visst kommenterar vi domslut och det är väl upp till andra att avgöra i hur smickrande ordalag vi gör det, säger Haglund.

De bedyrar ändå att de aldrig går över gränsen till att börja kommentera språktillhörighet.

– Det händer att jag svarar på svenska då jag inte kommer på det finska ordet och det kan förstås upplevas som provokativt, säger Haglund.

KTP:s supportrar: Vi godkände inte Jänttis rasistiska handlingar

KTP:s supportergrupp KTPkannattajat svarar snabbt på svenska på Yle Västnylands meddelande till dem på Facebook. Ossi Kumpu från gruppen säger att oroligheterna var en reaktion på Jänttis rasistiska utrop.

– Matchen mot EIF på måndagen var het och hård, som det skall vara mot serieledaren. Osakligt språkbruk gällande någons utseende, eller finlandssvenskhet hördes inte innan matchen slut, säger han.

Vi är ledsna om EIF-anhängarna har känt sig obekväma. Vi rekommenderar starkt läktaren som är avsedd för bortasupportrar

Han menar att det var Jänttis ord som utlöste situationen.

– Därefter var det en massa skrik och vi gjorde klart att vi inte accepterade Jänttis rasistiska handlingar, förklarar han.

Han menar däremot att supportergruppen inte använde ordet hurri. EIF-anhängarna satt inte med dem utan i en annan sektion med vanliga hemmasupportrar.

Kumpu säger att det skulle vara bättre för EIF:arna att placera sig på en annan del av läktaren.

– Vi är ledsna om EIF-anhängarna har känt sig obekväma. Vi rekommenderar starkt läktaren som är avsedd för bortasupportrar. Då slipper man potentiella konfrontationer med hemmasupportrar, säger han.

Går inte att jämföra med rasism

Under måndagens match var det alltså EIF:s målvakt som gjorde sig skyldig till rasistiska utrop. Supportrar går så gott som aldrig åt utländska spelare, menar Lundström och Haglund.

– Ifall en supporter skriker något åt en utländsk spelare riskerar den bli avstängd. Hurri är så normaliserat att ingen bryr sig om någon skriker det. Inte jag heller, jag tar det med en nypa salt, säger Lundström.

De är också noggranna med att understryka att de på inget sätt drar paralleller mellan ordet hurri och rasistiska ord mot spelare med utländsk bakgrund.

– Det som de kan få höra är tiofallt värre. Vi hör bara till en språkminoritet, det går inte att jämföra, säger Lundström.

De är båda tacksamma över att det råder en nolltolerans mot rasism under matcherna.

– Det är jättebra. De ska inte behöva höra glåpord. De har inget att göra med några schismer mellan våra språkgrupper här, säger Haglund.

Liknande erfarenheter i FF Jaros läger

Inom FF Jaros supporterverksamhet har man delvis liknande erfarenheter som i Ekenäs.

Den Jakobstadsbördige supportern Erik Forss har följt sitt favoritlags förehavanden sedan han var en liten pojke och rest runt på bortamatcher i två decennier.

– Jag vet inte om det varit direkt obehagligt, men det har definitivt många gånger varit störande. Vi var i Kotka i juni och då vann FF Jaro tack vare en tydlig hands och det var naturligt att känslorna svallade över, minns Forss.

Finlandssvenska Forss är precis som supportrar till Ekenäs IF van att få höra glåpord som har med språket att göra.

Jag vet inte om det varit direkt obehagligt, men det har definitivt många gånger varit störande

– Angående ordet hurri är det något som jag inte tycker om att bli kallad, men det är tio gånger värre när det går över till rasism. Precis som killarna från Ekenäs IF säger skall nolltolerans råda.

För ett drygt år sedan, i efterdyningarna av en annan skandal kom Bollförbundet med en linjedragning om att ordet hurri är rasistiskt, men att ingen anmäler.

– Det är ett rasistiskt glåpord och man straffas enligt det. En helhetsbedömning avgör. Enligt mig är det klart rasistiskt att kalla någon för hurri och man ska straffas för det, sade Bollförbundets tävlingschef Pekka Soini i juni 2017.

"Du är inte nödvändigtvis en idiot, men det du säger och dina handlingar får dig att framstå som det"

Forss har också varit engagerad i den organiserade supportersverksamheten kring det finska A-landslaget och varit aktiv i styrelsen för den officiella supporterföreningen.

Hans lösning på problem generellt är dialog.

– Jag minns väl när vi kom i kontakt med en SLO (Supporter Liaison Officer reds.anm.) från en av storklubbarna i Stockholm på en säkerhetsföreläsning. Det kanske låter klyschigt men han betonade vikten av att ta ner diskussionen på individnivå. Du är inte nödvändigtvis en idiot, men det du säger och dina handlingar får dig att framstå som det. Det är något alla kan tänka på, reflekterar Forss.

EIF:s Felix DeBona springer med bollen och Jaros Chantopoulos Charalampos försöker täcka.
Finlandssvenskt derby 2017, Ekenäs IF - FF Jaro. EIF:s Felix DeBona springer med bollen och Jaros Chantopoulos Charalampos försöker täcka. Bild: Yle/ Patric Westerlund fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,Jakobstad,Österbotten,FF Jaro,Ettan,Felix De Bona

Dialog har också varit grunden för supporterskapet under Forss år i verksamheten och att klackarna häcklar varandra är något som man i princip är införstådda i.

– Det här är människor som går på matcher och lägger sig i blöt för sitt lag. Det kan jag respektera. Jag har en arbetskamrat som håller på KPV och följer dem och han har alltid provokationsrätt i mina ögon, belyser Forss.

Men i stridens hetta, när känslorna svallar över - vilket rimligtvis har varit fallet i Kotka i måndags - kan den där inre idioten ta sig till uttryck hos den vanlige supportern.

"Fotboll handlar om känslor"

Det finns en aspekt man borde komma åt, menar Forss.

Man borde få folk att fundera på sitt agerande. Att exkludera är enligt honom inte nödvändigtvis lösningen.

– Fotboll handlar om känslor. Man lever sig in i matchen, ingen människa i världen kan bara vara glad och positiv under den resa som 90 minuter fotboll bjuder på. Känslan av att älska sitt lag släpper också igenom känslor för motståndaren.

Forss understryker än en gång att rasismen i inga sammanhang hör till fotbollen och att nolltoleransen är rätt väg att gå.

Men hurri-ropen sätter också sina spår.

– Bara för att det verkar lättsamt måste varje individ förstå hur det mottas. Om någon känner sig kränkt är det den personens reaktion som gäller.

Kommentarerna från EIF-lägret baserar sig på en radiointervju av Marica Hildén. Antti Koivukangas har intervjuat Erik Forss medan kommunikationen med KTP skett via Facebook messenger.

Läs mera:

EIF:S målvakt Jonathan Jäntti sparkar ut bollen.

EIF-målvakt erkänner att han använde rasistiskt ord – bad om ursäkt via sms i natt

Sinnet rann över för Ekenäs IF:s målvakt Jonathan Jäntti i slutskedet av gårdagens match mot KTP. Han är djupt ångerfull i dag över att han skrek ett ord som kan tolkas som rasistiskt mot en motståndare. Det var oerhört dumt av mig, säger han till Yle Sporten.

Läs mera:

EIF:s målvakt Jonathan Jäntti soppar bollen med händerna.

EIF-manager anklagar motståndare för svinaktigt beteende och hot mot tränare – KTP anmäler Jänttis rop till förbundet

Ekenäs IF:s manager Peter Haglund menar att en EIF-spelare knuffades omkull och att tränaren fick motta hot efter den omsusade matchen mot KTP i måndags. Från Kotkahåll finns ingen förståelse för påståendet.

Läs mera:

Atte Sihvonen med bollen.

EIF tappade poäng efter sent baklängesmål – HIFK gick upp i serieledning

Atte Sihvonen såg ut att bli matchhjälte för Ekenäs IF med sitt nickmål men då åtta minuter återstod att spela kvitterade KTP. Matchen slutade oavgjort vilket gör att EIF tappade första platsen i tabellen då HIFK vann sin match.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland